Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2017. 11:01:00
Magla svuda...

'Brain Fog' ilitiga magla u glavi i što joj je uzrok

Teško nešto upamtite, a onda kad znate da znate, ne možete se sjetiti. Da, to su samo neki od simptoma...

Ono kad ništa ne shvaćate
Ono kad ništa ne shvaćate (Arhiva)

Brain Fog klinički je simptom koji se očitava u problemima s učenjem, pamćenjem i prisjećanjem. Ako imate problema s koncentracijom, gubitkom pamćenja ili poteškoćama u savladavanju novih zadataka, vjerojatno se borite s 'maglom u glavi'.

Često se osjećate kao da živite u usporenom filmu, kao da postoji nekakva izmaglica između vas i okoline u kojoj se nalazite, a ovo su zašto: 

Ovisnost o tehnologiji

Evo ga opet, tehnologija je kriva za sve. Osim što nisu krive društvene mreže, krivi smo mi koji se nikako ne možemo odvojiti od njih. Dnevno uđemo u Facebook aplikaciju više od 14 puta, a više od 50% svjetske populacije koristi više od 2 društvene mreže. Često posjećivanje društvenih mreža zatrpava nas (u najvećoj mjeri beskorisnim) informacijama zbog čega se isjećamo preopterećeno.

Razine šećera izvan normalnih razmjera

Ako kontumirate hranu bogatu ugljikohidratima i šećerima, pretili ste ili se pramalo krećete, moguće je da patite od brain foga. Previsoka ili preniska razina šećera uzrokuje stres, a time i zamagljivanje mozga.

Anemčni ste

Kisik se prenosi tijelom u stanicama hemoglobina, a njemu je potrebno željezo kako bi vezao te elemente i pokretao stanice u tijelu i mozgu. Ako imate premalo željeza, postoji mogućnost da vaš mozak prima premalo kisika.

Premalo kvalitetnog sna

Mozak se tijekom sna odmara od dnevnih aktivnosti. Ne samo da moderno društvo premalo spava, nego se znatno pogoršala i sama kvaliteta sna. Za to su 'zaslužni' kofein, alkohol i, opet, društvene mreže, koje remete duljinu sna i umanjuju njegove korisne učinke.

 

Piše: Andreja Holi
04.09.2017. 11:01:00
http://metro-portal.hr/brain-fog-ilitiga-magla-u-glavi-i-sto-joj-je-uzrok/107112/