Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2019. 20:01:00
MA DA?

Bračne svađe produžuju život?

Nitko ne voli svađe, no kao što poslovica kaže, nakon kiše dolazi sunce, a začudit će vas koliko snažno sja...

Možda nije baš logično, ali...
Možda nije baš logično, ali... (Arhiva)

Bračne svađe prije su pravilo nego rijetkost, pa i statistika pokazuje kako se prosječni Amerikanci mjesečno svađaju oko 19 puta te pet noći netko od partnera provede spavajući na kauču.

Nitko ne voli svađe, no kao što poslovica kaže, nakon kiše dolazi sunce. U nastavku vam donosimo pozitivne posljedice svađa, a jedna od njih je čak i dulji život!

Svađe mogu biti korisne,vjerovali ili ne - obiteljske svađe ne moraju nužno biti loše za vaše zdravlje, iako ćete vjerojatno teško povjerovati u ovu rečenicu nakon što proživite neugodna iskustva i razočarenja nakon svađe. No, novo je istraživanje pokazalo kako obiteljski sukobi mogu postati ključ za znatno dulji život. 

Istraživanje se temeljilo na 192 bračna para kroz period od 32 godine. Primarni je cilj bio otkriti utječe li ponašanje partnera na smrtnost drugog partnera. Svaki je par morao odgovoriti na nekoliko pitanja o svađama u svojoj obitelji te o načinima na koje ih inače rješavaju. 

Rezultati su pokazali kako je veća razlika između ženinih i muževljevih odgovora bila povezana i s većim rizikom od ranije smrti. Kod slučajeva u kojima jedan partner sve eksplozivno "izbacuje" iz sebe, a drugi "guta" dokle god može, rizik od ranije smrti se skoro pa i udvostručuje. 

Najpovoljniji je način rješavanja problema vrstan i smiren dijalog u kojem svaki partner govori o svojim bolovima i nedoumicama.

Zašto je toliko važno izraziti osjećaje na sličan način? Dakle, presudno je zato što partneri koji drugačije reagiraju na sukob obično nisu zadovoljni načinom na koji se svađa vodila, a na kraju i zaključila.

Ovo se najčešće događa kada jedan partner želi sve loše osjećaje i frustracije izbaciti iz sebe, a druga strana želi zadržati "mir u kući" pa sve prešućuje i izbjegava konflikte.

Ovo može dovesti do kontinuiranog stresa, povećane napetosti u obiteljskom životu te negativnog utjecaja na zdravlje supružnika. Štoviše, u jednom će trenutku netko od partnera jednostavno eksplodirati i isti će se obrazac ponoviti.

08.08.2019. 20:01:00
http://metro-portal.hr/bracne-svadje-produzuju-zivot/119969/