Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2008. 20:22:02
OSCARI

Braća Coen i Anderson vode s osam nominacija

Akademija jučer objavila nominacije za nagradu Oscar koja će se dodijeliti 24. veljače

Film braće Coen ‘No Country for Old Men’ nominiran je u
najvažnijim kategorijama: za najbolji film, redatelja i glumca
Film braće Coen ‘No Country for Old Men’ nominiran je u najvažnijim kategorijama: za najbolji film, redatelja i glumca (AFP)

Film braće Coen ‘No Country for Old Men’ i povijesni ep ‘There Will Be Blood’ P.T. Andersona vode u utrci za nagradu Oscar, svaki s po osam nominacija.

Britanska drama ‘Okajanje’ Joea Wrighta osvojila je sedam nominacija, uključujući onu za najbolji film, dok zvijezde filma Keira Knightley i James Mc-Avoy nisu nominirani za najbolje izvedbe. Preostala dva filma nominirana u kategoriji za najbolji film su ‘Michael Clayton’ Tonyja Gilroyja i ‘Juno’ Jasona Reitmana. Iako su Zlatni globusi dobar pokazatelj za nadolazeće Oscare, ovaj put je Akademija zaobišla film Ridleyja Scotta ‘Američki gangster’ koji se može pohavliti jedino nominacijom za najbolju sporednu žensku ulogu.

Nominacije za najbolju mušku ulogu osvojili su Daniel Day Lewis, Johhny Depp, George Clooney, Tommy Lee Jones i Viggo Mortensen. Glumica Cate Blanchett osvojila je dvije nominacije, za uloge u filmovima ‘Zlatne godine kraljice Elizabete’ i ‘Im Not  There’. Osim nje, u utrci za najbolju žensku ulogu našle su se Julie Christie, Laura Linney, Ellen Page i Marion Cotillard.

Što se tiče nominacija za najboljeg redatelja, one su pripale braći Ethanu i Joelu Coenu, Julianu Schnabelu, Jasonu Reitmanu, Tonyju Gilroyju i Paulu Thomasu Andersonu. Saoirse Ronan, 13-godišnja zvijezda filma ‘Okajanje’, dobila je nominaciju za sporednu žensku ulogu, kao i Tilda Swinton (Michael Clayton), Cate Blanchett (I’m Not There),  Ruby Dee (Američki gangster) i Amy Ryan (Nestala bez traga). Ceremonija dodjele Oscara tradicionalno će se održati 24. veljače u Kodak Theatreu u Los Angelesu, a svečanost bi trebao voditi komičar Jon Stewart. 

Iako  još uvijek postoje neke dvojbe zbog štrajka holivudskih scenarista, organizatori najavljuju kako će se, usprkos svemu, svečanost 80.  dodjele Oscara ipak održati.


NEKE NOMINACIJE

Najbolji film:

- Okajanje
- Juno
- Michael Clayton
- No Country for Old Men
- There Will Be Blood

Najbolji film s neengleskog govornog područja:


- Beaufort, Izrael
- The Counterfeiters, Austrija

- Katyn, Poljska
- Mongol, Kazahstan
- 12, Rusija

Najbolji sporedni glumac:


- Casey Affleck (The Assassination of Jesse James)
- Javier Bardem (No Country for Old Men)
- Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson’s War)
- Hal Holbrook (Into the Wild)
- Tom Wilkinson (Michael Clayton)

 
Piše: Livia Čveljo
22.01.2008. 20:22:02
http://metro-portal.hr/braca-coen-i-anderson-vode-s-osam-nominacija/1307/