Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2010. 00:44:37
POD NADZOROM

BP privremeno zaustavio istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu

Inženjeri su privremeno uspjeli zaustaviti istjecanje nafte i plina iz bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, u vlasništvu korporacije British Petroleum

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Zahvatom koji naftaši nazivaju "top kill", pokrenutom u srijedu popodne, upumpano je dovoljno isplake (mulja) da se blokira izlaženje nafte i plina iz bušotine, rekao je glavni zapovjednik američke Obalne straže, admiral Thad Allen na poslijepodnevnoj konferenciji za tisak. Pritisak u buštini se jako smanjio, no i dalje postoji i operacija još nije završena, dodao je.

U bušotinu, koja se nalazi na dubini od 1,500 km upumpava se 9,500 litara isplake u minuti. Nakon što inženjeri smanje pritisak na nulu, oni će početi pumpanje betona u bušotinu, kako bi je trajno i potpuno zatvorili. Ni američka vlada ni dužnosnici BP još nisu proglasili uspjeh operacije, a svi čekaju da se završi betoniranje i zatvaranja bušotine.

Admiral Allen je kazao da je jedan brod koji je pumpao isplaku u bušotinu ostao bez "mulja", a da je drugi brod na putu. On je kazao da je ohrabren napretkom. "Postupak 'top kill' se odvija kako je planirano i kako smo se svi nadali. Mi ćemo to staviti pod nadzor", rekao je.

Predsjednik Barack Obama, čiju administraciju američka javnost okrivljuje za sporu reakciju na ekološku katastrofu koju je BP izazvao u Meksičkom zaljevu, u četvrtak je objavio uvođenje moratorija na nove istražne bušotine u dubokom podmorju na šest mjeseci.

Također je naložio zaustavljanje bušenja na sve 33 istražne bušotine u dubokim vodama Meksičkog zaljeva, dok će se rad proizvodnih bušotina nastaviti kao i istraživanje nafte na malim dubinama.

Na prvoj službenoj konferenciji za tisak u zadnjih 10 mjeseci, Obama je inzistirao da je njegova vlada energično reagirala i uložila velike napore u spriječavanje ekološke katastrofe nakon eksplozije i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja.

"Od trenutka kada je katastrofa počela, savezna vlada je imala nadzor", rekao je Obama, objašnjavajući što je vlada sve učinila da se zatvori curenje nafte, spriječi zagađenje i organizira čišćenje.

Obama je kritizirao "tople i ponekad korumpirane" odnose saveznih regulatora i naftne industrije, a nekoliko sati prije toga prisiljena je na ostavku Elizabeth Birnbaum, direktorica Službe za upravljanje rudama, nakon što se otkrilo da su službenici agencije primali ulaznice za sportske mečeve, ručkove i druge poklone od naftaša, a vladina računala koristili da gledaju pornografiju. Obama bi u petak trebao posjetiti Louisianu, čijih je oko 160 km obala zagađeno naftom.

Stručnjaci su u četvrtak objavili izračune prema kojima je iz bušotine Deepwater Horizon dnevno istjecalo dva do dva i pol puta više od 5,000 barela koliko je procijenila korporacija BP.

Dvije ekipe znanstvenika su izračunale da je bušotina ispuštala između 12,000 i 24,000 barela dnevno (oko 22,5 do 45 tona), što je oko 430,000 barela do sada, u najkonzervativnijoj varijanti.

To znači da je po količini nafte ispuštene u more, bušotina Deepwater Horizon nadmašila katastrofu tankera Exxon Valdez na Aljaski 1989., kada je ispušteno 262,000 barela nafte. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 00:44:37
http://metro-portal.hr/bp-privremeno-zaustavio-istjecanje-nafte-u-meksickom-zaljevu/41117/