Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2010. 10:55:00
MEKSIČKI ZALJEV

BP postavio novu kupolu za prikupljanje nafte, optimizam raste

U BP-u se nadaju da će nova kupola bolje prianjati uz tzv. glavu bušotine te da će moći sakupiti gotovo svu naftu koja sada istječe u more

nafta meksički zaljev bušotina
nafta meksički zaljev bušotina (Getty Images)

Naftna korporacija BP u ponedjeljak je postavila novu kupolu za prikupljanje nafte na oštećenu bušotinu Deepwater Horizon u Maksičkom zaljevu, iz koje od 20. travnja u more istječu tisuće tona nafte.

BP se nada da će nova kupola bolje prianjati uz tzv. glavu bušotine te da će moći sakupiti gotovo svu naftu koja sada istječe u more, no potrebna su daljnja testiranja da se utvrdi njezina učinkovitost, izvijestile su američke TV mreže u večernjim dnevnicima. Video snimke s BP-ove bušotine na dubini od 1.500 metara, pokazale su kako robotizirane ronilice spuštaju novu kupolu visoku 5,5 metara i tešku 67 tona.

>> Novi plan BP-a može pojačati istjecanje nafte za 20 posto

Za sada nafta nastavlja istjecati ispod donjeg dijela kupole, a iz BP-a najavljuju da će podešavanje kupole početi u utorak i trajali šest sati do dva dana. "Očekuje se, premda ne sa sigurnošću, da nimalo nafte neće istjecati u ocean tijekom testiranja. To međutim neće biti znak da je istjecanje iz bušotine trajno zaustavljeno", priopćio je BP.

>> BP uspio s rezanjem cijevi, sljedeći je korak postavljanje kape

Dok su podvodni roboti u protekla tri dana mijenjali kupole na glavi bušotine, nafta je slobodno istjecala, prema procjenama između 35.000 i 60.000 barela dnevno. Od eksplozije i potonuća platforme Deepwater Horizon 20. travnja, pri čemu je poginulo 11 radnika, u Meksički zaljev je prema posljednjim procjenama isteklo između 1,9 i 3,6 milijuna barela nafte, što je najveća ekološka katastrofa u SAD-u svih vremena i najveća slučajno izazvana naftna mrlja u povijesti. (hina/metro-portal)

13.07.2010. 10:55:00
http://metro-portal.hr/bp-postavio-novu-kupolu-za-prikupljanje-nafte-optimizam-raste/44427/