Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2010. 09:24:57
DEEPWATER HORIZON

BP postavio kupolu na odrezani cjevovod bušotine

Idućih 24 sata bit će nam pokazatelj koliko je uspješan bio ovaj pokušaj, poručuju iz BP-a

Naftna mrlja Meksički zaljev
Naftna mrlja Meksički zaljev (Getty Images)

Robotizirane ronilice postavile su nastavak u obliku kupole na odrezani cjevovod bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, koji je gibljivom cijevi spojen s tankerom na površini, gdje bi se trebala crpiti većina nafte što već 46 dana istječe iz bušotine.

Nastavak u obliku kupole postavljen je u četvrtak oko 22.00 sata po mjesnom vremenu, no nafta i plin nastavili su istjecati iz bušotine, dok inženjeri BP-a pokušavaju podesiti brtvljenje kupole na cijev, izvijestio je CNN.

Predsjednik uprave BP-a Tony Hayward izjavio je da je tvrtka prešla divovski korak ranije tijekom dana režući cjevovod iz bušotine.

To je oslobodilo put da se kupola spusti do bušotine, 5.000 metara ispod morske površine, no Hayward je napomenuo kako je potrebno nekoliko sati da se taj složeni zahvat završi.

"Idućih 12 do 24 sata bit će nam pokazatelj koliko je uspješan bio ovaj pokušaj", rekao je Hayward novinarima u američkom sjedištu BP-a u Houstonu, Teksas.

Američki predsjednik Barack Obama u petak će ponovno posjetiti Louisianu, gdje je 240 kilometara obale zagađeno naftom i gdje stanje svakog sata postaje sve gore, jer more donosi guste naslage nafte do obale, a sve više ptica i drugih divljih životinja postaju žrtvama naftne mrlje.(hina/metro-portal)

04.06.2010. 09:24:57
http://metro-portal.hr/bp-postavio-kupolu-iznad-busotine-u-meksickom-zaljevu/41725/