Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2011. 22:41:18
GRANATIRANJE DUBROVNIKA

Božidaru Vučureviću u Srbiji određen pritvor

Nema pravnih zapreka za početak postupka izručenja jer Vučurević nema srbijansko državljanstvo

Dubrovnik 1991.
Dubrovnik 1991. (Wikipedia)

Božidaru Vučureviću, ratnom gradonačelniku Trebinja, koji je uhićen u Srbiji po međunarodnoj tjeralici raspisanoj u Hrvatskoj, određen je pritvor, potvrdio je za Hinu glasnogovornik višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević.

U izjavi za srbijansku državnu televiziju RTS, Velisavljević je kazao da je Vučurevića nakon uhićenja saslušao dežurni istražni sudac te mu potom odredio pritvor. Vučurević, doznaje RTS, nema srbijansko državljanstvo i državljanin je BiH, te dodaje da tako nema pravnih zapreka za početak postupka izručenja.

Vučurević se prema optužnici u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom devedesetih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Vučurević: Baš dobro što su me uhitili

Vučurević je izjavio kako je "baš dobro" što je uhićen u Srbiji jer će imati priliku dokazati kako nije odgovoran za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika.

U izjavi što ju je telefonom dao bosanskohercegovačkoj državnoj televiziji BHT 1, Vučurević je potvrdio kako je nakon uhićenja na graničnom prijelazu Mali Zvornik priveden istražnom sucu u Šapcu koji treba odlučiti o mogućem određivanju pritvora zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

"Nema problema, baš fino da raščistimo sve te stvari i razmrsimo te dubrovačke laži", kazao je Vučurević, dodajući kako su optužbe protiv njega "insinuirali srbomsrci".

"Imam se ja čime braniti", poručio je Vučurević.

 

04.04.2011. 22:41:18
http://metro-portal.hr/bozidaru-vucurevicu-u-srbiji-odredjen-pritvor/57350/