Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2009. 20:57:41
veliko smanjenje?

Božićnice ne smiju biti veće od 1250 kuna

Upitno je u kojoj će se mjeri javne službe morati držati preporuke Vlade jer za prekršitelje neće biti sankcija

(Goran Mehkek/Cropix)

Vlada je danas reagirala na upozorenja privatnika i neovisnih ekonomista da je nedopustivo da ovogodišnje božićnice usprkos krizi dosežu neprihvatljivo visoke iznose. Naime, u nekim državnim poduzećima božićnice bi trebale doseći nevjerojatnih 3.500 kuna.

Tako je Vlada javnim poduzećima preporučila da božićnice ne budu veće od 1250 kuna. Ipak, takve tvrtke neće se morati te preporuke strogo držati s obzirom da za prekršitelje neće biti sankcija. Poslodavci i radnici s razlogom negoduju jer se njihovim novcem iz poreza financiraju radnici u javnom sektoru koji ionako samo gubi novac.  

Vlada je danas popodne održala i zatvorenu sjednicu čija je glavna tema bila izdvajanje plinskog biznisa iz Ine. Ministar financija Ivan Šuker sutra bi u ime Vlade trebao potpisati ugovor s mađarskim MOL-om. Radi se o ugovoru koji se tiče plinskog biznisa, a prema kojem će se izdvajanje istog odgoditi barem do kraja sljedeće godine.

Vlada je s Inom postigla i dogovor o dugovanju od milijardu i pol kuna koje Ina već godinu dana ne uspijeva vratiti - radi se o udjelu od 60 lipa u cijeni benzina koji je trebao biti uplaćen HAC-u. Ina će podići kredit i isplatiti dug Vladi koja će ga proslijediti HAC-u. Budući da HAC duguje brojnim dobavljačima njihovim podmirenjem dio sredstava vratit će se gospodarstvu.

Ministar Ivan Šuker ističe da su postignuti dogovori vrlo dobri i smatra da je Vlada postigla ono što je htjela.

15.12.2009. 20:57:41
http://metro-portal.hr/bozicnice-ne-smiju-biti-vece-od-1250-kuna/28649/