Metro-portal.hr

objavljeno 25.12.2009. 14:44:34
URBI ET ORBI

Božić nosi nadu čovječanstvu u financijskoj i krizi morala

Papa je Božić svijetu tradicionalno čestitao na 65 jezika uz poruku "neka rođenje Princa mira podsjeti svijet gdje leži iskrena sreća"

(Getty Images)

Papa Benedikt XVI. u petak je u tradicionalnoj poruci "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu) poručio da Božić nosi nadu čovječanstvu pogođenom globalnom financijskom krizom, krizom morala i zahvaćenom ratovima i sukobima.

Agencije javlja kako je Papa, nakon sinoćnjeg izgreda u bazilici svetog Petra kada ga je gurnula i oborila duševno poremećena žena, u petak izgledao dobro i bez ozljeda.

"Neka rođenje Princa mira podsjeti svijet gdje leži iskrena sreća i neka vaša srca ispune nada i radost, Spasitelj se rodio za nas", poručio je Papa.

"Božić nosi nadu ljudima teško pogođenim financijskom krizom, krizom mora i bolnim ratovima i sukobima diljem svijeta", rekao je Benedikt XVI.

U svom obraćanju pozvao je i na solidarnost "s onima koje su pogodile prirodne katastrofe i siromaštvo, kako u siromašnim tako i u bogatim zemljama". Pozvao svijet da se odrekne "nasilja i osvete". Osvrnuo se na sva krizna žarišta u svijetu, počevši sa Svetom zemljom, a posebice je istaknuo patnje naroda u Africi i Aziji, te tešku situaciju kršćana u Iraku.

Bogate zemlje pozvao je na napuštanje egoističnog mentaliteta i pomoć naranjivijim slojevima društva te na prihvat useljenika.

Papa je Božić svijetu tradicionalno čestitao na 65 jezika, uključujući i hrvatski. "Sretan Božić, Isusovo porođenje", rekao je Benedikt XVI. (hina/metro-portal)

25.12.2009. 14:44:34
http://metro-portal.hr/bozic-nosi-nadu-covjecanstvu-u-financijskoj-i-krizi-morala/29348/