Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 19:17:42
PREPUŠTENI ULICI

Božić i Nova godina kobni za pse u Sloveniji

Glavni razlog stradavanja pasa su petarde, ali i neodgovorni vlasnici koji se o njima ne brinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Admir Buljubašić/CROPIX )
Zbrinjavanje pasa traumatiziranih novogodišnjom pucnjavom zaposli slovenske veterinare i utočišta domaćih životinja svake godine početkom siječnja, a tako je bilo i sada, s time da je jedan pas poginuo.

Incident se dogodio u novogodišnjoj noći u blizini Murske Sobote, kad je nevezani pas pobjegao s domaćeg dvorišta, zubima je dohvatio goreće pirotehničko sredstvo koje mu je eksplodiralo i raznijelo glavu, a lokalna policija za odgovornima još traga, javili su u ponedjeljak slovenski mediji. Dragovoljci u slovenskim utočištima za pse tvrde da za Božić i Novu godinu imaju i do 50 posto veći prihvat odbjeglih četveronožnih ljubimaca. Glavni je razlog pucanje petardi, ali i neodgovorni vlasnici koji u vrijeme blagdana svoju brigu o kućnom ljubimcu prepuste "ulici".

"Lakše nam je otkad svaki pas mora u uhu imati mikročip", kazao je Marko Oman iz azila za napuštene pse Gmajnica, smještenog blizu Ljubljane.

"U zadnjih deset dana stare godine imali smo toliki broj nađenih pasa kao obično u cijelom mjesecu. No čip pomaže da se dođe do vlasnika koji nakon toga mora platiti i troškove", objasnio je Oman.

Lani je, kako navodi, ljubljanski azil udomio 470 pasa-beskućnika, ali se taj broj postupno ipak smanjuje jer se svijest ljudi povećava iako su petarde i odlasci na godišnji odmor još uvijek problem. Veterinari tvrde da psa i daleki zvuk petarde može toliko uznemiriti da dobije neku vrstu epilepsije, a česta su posljedica šoka povećana agresivnost životinje, gubitak teka, dok je najčešća posljedica - bijeg od kuće. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 19:17:42
http://metro-portal.hr/bozic-i-nova-godina-kobni-za-pse-u-sloveniji/29978/