Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2011. 16:51:00
COMECE

Bozanić uvjerava: Crkva je oduvijek podržavala ulazak Hrvatske u EU

Na pitanje hoće li Crkva u Hrvatskoj preporučiti građanima da na referendumu glasuju za ulazak u EU, Bozanić je rekao da su "građani uvijek sami odlučivali kako će glasovati"

Kardinal Josip Bozanić
Kardinal Josip Bozanić (Goran Mehkek/CROPIX)

Hrvatski biskupi podupiru ulazak zemlje u Europsku uniju i oko toga među njima nikad nije bilo podjele, izjavio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, piše Hina, koji je u Bruxellesu sudjelovao na plenarnom zasjedanju Komisije biskupskih konferencija EU-a (COMECE).

"Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izdala je jedan dokument o Europskoj uniji i u njemu je sadržano stajalište svih biskupa. Među njima nikada nije bilo podjele, možda je to netko drugi priželjkivao ili pisao o tome, ali glede Europe među biskupima nikada nije bilo podjele", izjavio je Bozanić hrvatskim novinarima u Bruxellesu.

"U tom se dokumentu može vidjeti da se na Europsku uniju gleda s raznih perspektiva. Crkva je od početka (podržavala EU), Sveti Otac Benedikt XVI. i njegovi prethodnici uvijek su podržavali zajedništvo europskih naroda i zemalja, a to čine i danas. Poznato je da su začetnici i pokretači Europske unije bili uvjereni katolici", rekao je Bozanić.

Na pitanje hoće li Crkva u Hrvatskoj preporučiti građanima da na referendumu glasuju za ulazak u EU, Bozanić je rekao da su "građani uvijek sami odlučivali kako će glasovati, a vidjet ćemo hoćemo li uputiti neku poruku vezi s tim". Kardinal Bozanić sudjelovao je na plenarnom zasjedanju Komisije biskupskih konferencija EU-a (COMECE) kao potredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Glavna tema plenarnog zasjedanja COMECE-a bila je Kršćanske crkve na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

08.04.2011. 16:51:00
http://metro-portal.hr/bozanic-uvjerava-crkva-je-oduvijek-podrzavala-ulazak-u-eu/57507/