Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2013. 09:45:39
DOSTA VIŠE!

Bozanić nastavlja paljbu po zdravstvenom odgoju

Josip Bozanić opet se osjetio pozvanim naređivati školama što bi one trebale i kako raditi

Josip Bozanić ne odustaje
Josip Bozanić ne odustaje (Arhiva)

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić ocijenio je da je po pitanju zdravstvenog odgoja u školama na ispitu danas demokratičnost hrvatskoga društva, a konačno i mir u našoj Domovini.

U propovijedi na sinoćnjoj misi u zagrebačkoj katedrali je, među ostalim, govorio o pitanju zdravstvenog odgoja u javnim školama istaknuvši kako Crkva smatra da je jedini demokratski put razgovor i da je važna suradnja između obitelji i škole kako ne bi došlo do sukoba ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole.

"Potrebno je uvažiti stavove i traženja roditelja jer oni imaju na to ustavno pravo koje im jamče i povelje međunarodnog prava kojih je potpisnica i naša država. Na ispitu je danas demokratičnost hrvatskoga društva. Na ispitu je konačno i mir u našoj Domovini", poručio je kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako je potrebno "odgovorno dijalogizirati i tražiti zadovoljavajuća rješenja jer se radi o važnim pitanjima života i odgoja mladih naraštaja", pojasnivši kako "Crkva načelno nije protiv zdravstvenog odgoja, ona samo podržava vjernike, u prvom redu roditelje i nastavnike, koji imaju ozbiljnih primjedbi na predloženi program zdravstvenog odgoja te smatra da se o tome treba odgovorno i stručno razgovarati".

"Škola mora poći od toga da dijete iz obitelji dolazi s određenim vrijednosnim usmjerenjima, a ona u tome smjeru dalje razvija i pokazuje nove putove, otvara djetetu nove mogućnosti za identifikaciju". Kardinal kaže da je "roditeljska volja nešto kao 'antropološka datost'; dakle ona nije samo pravni pojam" i da škola "ne bi smjela raditi protiv te volje, a da pritom ne izlaže dijete nepotrebnom opterećenju i da mu ne nanese štetu. "Konsenzus roditelja je posebno važan u onim osjetljivijim dimenzijama odgoja, kao što je moralni odgoj, osobito spolni odgoj", poručio je.

02.01.2013. 09:45:39
http://metro-portal.hr/bozanic-nastavlja-paljbu-po-zdravstvenom-odgoju/75761/