Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2011. 09:30:00
FDA

Botox odobren kao lijek za urinarnu inkontinenciju

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je u srijedu botoks za liječenje specifičnih oblika urinarne inkontinencije.

Botox se počeo koristiti i za ozbiljne stvari

Injekcije botoksa (onabotulinumtoxinA) odobrene su za liječenje urinarne inkontinencije kod osoba s neurološkim uvjetima kao što su ozljede leđne moždine i multiple skleroze, koji imaju pretjeranu aktivnost mokraćnog mjehura, navodi se u priopćenju koji je FDA objavila na svojoj internetskoj stranici.

Neinhibirane kontrakcije mokraćnog mjehura u ljudi s nekim neurološkim poremećajima mogu dovesti do nemogućnosti pohrane urina. Trenutno se to stanje tretira lijekovima za opuštanje mjehura i uporabom katetera za redovito pražnjenje mjehura.

Liječenje se sastoji od ubrizgavanja botoksa u mjehur što rezultira opuštanjem mokraćnog mjehura, porastom kapaciteta pohrane i smanjenjem urinarne inkontinencije.

"Urinarna inkontinencija povezana s neurološkim uvjetima može biti teška za upravljanje. Botox nudi drugu mogućnost tretmana za te pacijente", rekao je George Benson, zamjenik ravnatelja Odjela za reproduktivne i urološke proizvode FDA.

Injektiranje mokraćnog mjehura s botoksom izvodi se pomoću cistoskopije, postupka koji omogućuje liječniku da si predoči unutrašnjost mjehura. Cistoskopija može zahtijevati opću anesteziju. Trajanje učinka botoksa na urinarne inkontinencije kod pacijenata s pretjeranom aktivnošću mjehura povezanom s neurološkim uvjetima je oko devet mjeseci.

Učinkovitost botoksa za liječenje te vrste inkontinencije pokazana je u dva klinička ispitivanja koja su obuhvatila 691 pacijenta. Obje su studije pokazale da statistički značajno smanjuje tjedne učestalosti epizoda inkontinencije u skupini botoksa u usporedbi s placebom.

Uz koristiti za poboljšanje izgleda bora na licu, botoks je FDA odobrio za liječenje kronične migrene, određene vrste ukočenosti mišića i kontrakcije, teško znojenje pod pazuhom, nenormalan grč očnog kapka i stanje u kojem oči nisu ispravno poravnate.

Najčešće nuspojave zabilježene nakon injekcije botoksa u mjehur su infekcije mokraćnog sustava i zadržavanje mokraće. Kod pacijenata koji razviju retenciju mokraće nakon tretmana botoksom može biti nužna kateterizacija za pražnjenje mjehura.

Botoks na tržištu SAD-a proizvodi tvrtka Allergan Inc iz Irvinea u Kaliforniji, čija je prodaja prošle godine iznosila 1,4 milijarde dolara.

25.08.2011. 09:30:00
http://metro-portal.hr/botox-odobren-kao-lijek-za-urinarnu-inkontinenciju/62556/