Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2010. 09:14:00
GRIJANJE PRSTIJU

Botoksom protiv hladnih ruku

Botoks se sve više koristi za liječenje Raynaudovog sindroma, bolesti pri kojoj prsti postaju bijeli uslijed niskih temperatura

Raynaudov sindrom bijelih prstiju uslijed hladnoće
Raynaudov sindrom bijelih prstiju uslijed hladnoće (Wikipedia)

Za bolest zvanu Raynaudov sindrom još uvijek nema pravog lijeka. Bolest je to pri kojoj dolazi do povišenih reakcija u rukama kad su izložene niskim temperatura. Tako se smanjuje protok krvi u prstima, a tijekom napada prsti postanu bijeli, pa čak i plavi. Kad se prsti ponovno ugriju postaju crveni, natiču i peckaju.

Ovaj problem posebno dolazi do izražaja zimi kada se osobe koje pate od Raynaudovog sindroma moraju dodatno ugrijati. Iako lijek još nije pronađen, u liječenju se koriste tretmani i lijekovi koji prvenstveno služe u druge svrhe: botoks, viagra ili prozac, prenosi Daily Mail.

>> Injekcije botoksa protiv znojenja

Reumatolog Chris Denton iz bolnice Royal Free u Londonu sa svojim je kolegama testirao tretman botoksom za koji su već brojna istraživanja pokazala da je uspješan. Tek jedna injekcija botoksa, koji se inače koristi za zatezanje bora na licu, dovoljna je da se simptomi bolesti potisnu čak nekoliko mjeseci.

Ne zna se kako botoks funkcionira, ali stručnjaci vjeruju da opušta mišićno tkivo koje okružuje arterije u rukama i prstima. Na taj način veća količina krvi može doći do šaka i prstiju i samim time spriječiti smrzavanje prstiju.

30.11.2010. 09:14:00
http://metro-portal.hr/botoksom-protiv-hladnih-ruku/51962/