Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2010. 09:29:00
OPREZ

Botoks može uzrokovati nastanak bora

Paralizom jedne skupine mišića druga skupina postaje aktivnija nego što bi trebala biti, a to rezultira nastankom novih bora i brazda na licu, najčešće na nosu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Botoks je jedno od najčešće korištenih sredstava u tretmanima ljepote koji služi za eliminaciju pokazatelja starenja, ali najnovije istraživanje tvrdi da taj toksin može i izazvati bore protiv kojih bi se trebao boriti.

Časopis Journal of Cosmetic Dermatology objavio je šokantna nova otkrića o Botoxu, toksinu koji se injektira pod kožu i koji paralizira facijalne mišiće, zatežući ga i izravnavajući bore. Dr. David Becker izvanredni profesor dermatologije s Weill Cornell Medical Collegea iz New Yorka, navodi u spomenutom časopisu da će mišićne skupine koje nisu tretirane botoksom biti aktivnije što može dovesti samo do stvaranja još više neželjenih bora.

"Paraliza određenog seta mišića može dodatno aktivirati ostale mišićne skupine koje će se truditi nastaviti s uvjetovanim aktivnostima koje su blokirane - to rezultira intenzivnijim mišićnim djelovanjem u obližnjim regijama", objašnjava dr. Becker. To je očito kod žena koje često koriste botoks, kod njih je lako primijetiti nabore duž vanjskog dijela korijena nosa.


11.05.2010. 09:29:00
http://metro-portal.hr/botoks-moze-uzrokovati-nastanak-bora/39720/