Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 20:30:43
JOŠ KRITIČNO

Bosut ima odljev - uključena je crpna stanica u Srbiji

Rast Bosuta je posljednjih sati nešto usporeniji, a crpna stanica radi kapacitetom od 20 do maksimalnih 30 kubika u sekundi

Bosut poplava crpna stanica
Bosut poplava crpna stanica (Damir Glibušić/Cropix)

Temeljem dopisa "Hrvatskih voda" danas oko 11 sati "Vode Vojvodine" uključile su crpnu stanicu Bosut kod istoimenog sela kod kojega se rijeka Bosut ulijeva u Savu u Republici Srbiji, potvrdio je za Hinu voditelj vinkovačke ispostave "Hrvatskih voda" Josip Kuterovac koji obnaša i dužnost rukovoditelja obrane od poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Istaknuo je kako je to izuzetno važno jer sada rijeka Bosut ima odljev.

"U dogovoru s generalnim direktorom Hrvatskih voda Jadrankom Husarićem uputio sam dopodne dopis na koji su se 'Vode Vojvodine' pozitivno očitovale i uključile crpnu stanicu", rekao je Kuterovac dodavši da crpna stanica "Bosut" radi kapacitetom od 20 kubika u sekundi do maksimalnih 30 kubika u sekundi.

"Bosut je pod usporom rijeke Save u koju se ulijeva, a kako je vodostaj Save viši od Bosuta vodu je crpkama potrebno prebacivati u Savu", pojasnio je Kuterovac.

Bosut, u međuvremenu, i dalje raste, zbog priljeva velikih količina voda sa đakovačkog područja koje u Bosut dospijevaju preko Kaznice, Biđa i Jošave pa su i nadalje ugrožene Kozarčeva i Lovretićeva ulica u Vinkovcima čiji se dijelovi brane zečjim nasipima ukupne dužine oko kilometar.

"Teško je predvidjeti razvoj situacije, sve ovisi o eventualnim novim oborinama, no i bez njih, voda će se s poplavljenih njiva vraćati u kanale i dospijevati u Bosut", upozorio je Kuterovac, dodavši da su i nadalje ugrožena sva mjesta nizvodno od Cerne gdje se u rijeku Bosut ulijeva Biđ.

"Izuzetno je važno što je uključena crpna stanica Bosut u Srbiji jer sada Bosut ima odljev", rekao je Kuterovac, dodavši da je rast Bosuta posljednjih sati nešto usporeniji. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 20:30:43
http://metro-portal.hr/bosut-ima-odljev-ukljucena-je-crpna-stanica-u-srbiji/41623/