Metro-portal.hr

objavljeno 08.02.2014. 08:01:00
NASTAVLJA SE ...

Bosna se sprema za nove prosvjede

Stanje u Sarajevu i Tuzli u petak navečer se smirilo nakon nasilnih prosvjeda koji su trajali cijelo poslije podne pri čemu je načinjena velika materijalna šteta a zapaljeno je nekoliko zgrada

Tuzlanska Vlada gorila je prva
Tuzlanska Vlada gorila je prva (Screenshot YouTube)

Interventna policija Federacije BiH angažirana je nešto prije 18 sati kako bi pomogla u razbijanju nasilnih prosvjeda u središtu Sarajeva te omogućila gasiteljima prilaz zapaljenim zgradama državnog predsjedništva i vlade Sarajevske županije.

Zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Sarajeva Nusret Smajlović potvrdio je kako su gasitelji požare u ovim zgradama stavili pod nadzor no to je učinjeno s velikim zakašnjenjem pa je na reprezentativnim objetima građenim u razdoblju Austro-ugarske monarhije načinjena milijunska šteta.

Posebno je oštećena zgrada županijske vlade koju je vatra zahvatila sve do krovišta. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Irfan Nefić izjavio je kako je u napadima nasilnih prosvjednika ozlijeđeno 60 policajaca.

'Njih trojica zadobili su teške ozljede i zadržani su u bolnici', kazao je Nefić.
Potvrdio je i kako su tijekom poslijeponedvnih sati zabilježene brojne pljačke u središtu Sarajeva i provale u prodavnice a policija je uspjela spriječiti upad pljačkaša u trgovinski centar BBI u samom središtu grada.

Prosvjednici su se u večernjim satima počeli razilaziti u Tuzli nakon što su ranije tijekom dana nasilne skupine zapalile zgradu vlade Tuzlanske županije a požar su podmetnuli i u zgradu općine koja je djelomice izgorjela.

Županijski premijer Senad Čaušević podnio je ostavku a ostavku je najavila i kompletna vlada Zeničko-dobojske županije čije je sjedište u Zenici također ozbiljno oštećeno tijekom nasilnih prosvjeda.

U Mostaru gdje su prosvjedi eskalirali tijekom popodneva nasilnici su zapalili zgradu gradske uprave, vijećnice te sjedište HDZ-a BiH.

Izgreda je bilo i u Bihaću gdje su nasilni prosvjednici kamenjem gađali zgradu županijske vlade.

Zapaljene gradska vijećnica i gradska uprava Mostara Spirala nasilja tresla je i Mostar, gdje su nasilni prosvjednici nakon županijske vlade, nastavili paliti gradske institucije vijećnice i gradske uprave. Oko 17.30 prosvjednici su, nakon što su zapalili zgradu županijske Hercegovačko-neretvanske vlade, upali u gradsku viječnicu te su je zapalili. Ovaj je objekt obnovljen prije nekoliko godina.

Potom su molotovljevim koktelima zapalili i zgradu Gradske uprave. Po izvješćima lokalnih medija gore i prostori u kojima su smještene matične knjige građana Mostara. Policija nije intervenirala.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić ocijenio je kako su neredi izrežirani te da su smišljeno prebačeni u Hercegovinu iz Bosne.

'Tvrdim da je sve ovo proizišlo iz određenih krugova da ne kažem nacionalnih', kazao je premijer Lasić. Pri tome je ocijenio kako županija nije mjesto za prosvjede nego da su to institucije Federacije BiH.

'Smatram da su županije posljednja adresa za ovo što prosvjednici diljem BiH traže, jer smo mi najmanje krivi za situaciju koja je nastala u Federaciji BiH', rekao je Lasić.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak rekao je da iza prosvjeda stoje osobe kojima su puna usta države BiH koju sada uništavaju. Dodao je da MUP ne može angažirati pripadnike specijalne policije jer više mjeseci traje prijepor oko izbora ravnatelja policije HNŽ-a koji ih jedini može angažirati.

08.02.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/bosna-se-sprema-za-nove-prosvjede/83163/