Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2011. 15:09:07
MUP SNIMA POVORKU

Borovec: Policija spremna za Gay Pride

Borovec je izrazio nezadovoljstvo zato što organizatori svake godine kritiziraju policiju bez obzira na to kako završi Zagreb Pride

Krunoslav Borovec
Krunoslav Borovec (Bruno Konjević/CROPIX)

Policija je spremna za sutrašnju gay-povorku Zagreb Pride na kojoj se, po najavama organizatora, očekuje oko tisuću sudionika, izjavio je danas glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec upozorivši da će povorku osiguravati dosad najviše policajaca koji će svako nasilništvo prema sudionicama tretirati kao zločin iz mržnje.

Pripremili smo se za sutra i vjerujemo da će oni koji su eventualno planirali izazvati neki izgred, poučeni splitskim iskustvom i našim postupanjem, od toga odustati, rekao je Borovec na konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji, a piše Hina. Nije želio otkriti broj policajaca koji će osiguravati Zagreb Pride, no rekao je da će ih biti više nego u Splitu, gdje je skup osiguravalo gotovo 700 policajaca.

Rekao je kako zasad nema nema nikakvih naznaka o mogućem organiziranom okupljanju protivnika povorke iako su se na ulicama pojavili neki homofobni plakati i grafiti. Dodao je da se u prikupljanje podataka o eventualnom pokušaju organiziranja protuskupa uključila i Sigurnosno-obavještajna agencija.

Najavio je da će policija preventivno prije same povorke detaljno pregledati trasu kojom će se kretati te da će se svaku sumnjivu osobu provjeriti, a one kod kojih se pronađe bilo koje sredstvo koje bi moglo ugroziti sigurnost i privesti.

Osim povorke i trase kojom će se ona kretati, policija će osiguravati i okolne ulice i šire gradsko središte jer je iskustvo s dosadašnjih devet gay-povorki u Zagrebu pokazalo da su se napadi na sudionike događali nakon njihova završetka, kada su se sudionici razilazili.

Borovec je kazao da je policija intenzivno razgovara s organizatorima, ali nije potpuno zadovoljna suradnjom jer nisu uvaženi njezini prijedlozi da se trasa povorke promijeni te da se izbjegne kretanje Varšavskom ulicom, Cvjetnim trgom i Preradovićevom ulicom. Naime, u policiji smatraju da je riječ o dijelu trase koji je sa sigurnosnog aspekta nepovoljan budući da je riječ o području s mnogo kafića kojim se svakodnevno kreće velik broj građana. Kao otegotnu okolnost navode i da organizatori od gradskih vlasti nisu zatražili posebnu regulaciju prometa i zabranu drugih aktivnosti, među kojima i privremeno zatvaranje kafića na tom području u vrijeme prolaska povorke.

Borovec je izrazio nezadovoljstvo zato što organizatori svake godine kritiziraju policiju bez obzira na to kako završi Zagreb Pride. Čak i kada sve prođe u redu, bez izgreda, kritizira se da je bilo previše policije, rekao je.

Policija je sutra spremna spriječiti bilo kakvo organizirano nasilje, istaknuo je te upozorio da "uvijek postoji opasnost od iracionalnih počinitelja čije je namjere teško unaprijed predvidjeti".

Dodao je da će sutrašnju povorku snimati mnoge policijske videokamere, a na upit je li zbog sigurnosnih razloga policija proteklih godina ikad razmišljala o zabrani gay-povorke odgovorio je negativno. Kazao je da još nije otkriven autor homofobne internetske stranice na kojoj su objavljene fotografije sudionika prijašnjih zagrebačkih gay-povorki. Policija je ocijenila kako je riječ o kaznenom djelu rasne i druge diskriminacije, a po Borovčevim riječima, i Agencija za zaštitu osobnih podataka "ustvrdila je da se radi o kršenju zakona". Glasnogovornik policije rekao je da otkrivanje autora sporne stranice otežava činjenica da je internetski server u Francuskoj, a vlasnik domene u SAD-u.

17.06.2011. 15:09:07
http://metro-portal.hr/borovec-policija-spremna-za-gay-pride/60266/