Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2010. 20:24:19
NAKON ISKAZA

Boris Kunst: Tresla se brda, rodio se miš

Tako je HDZ-ov član povjerenstva za privatizaciju Ine komentirao svjedočenje svog bivšeg šefa Ive Sanadera

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Damjan Tadić/Cropix)

Predsjednica saborskog istražnog povjerenstva za privatizaciju Ine Dragica Zgrebec (SDP) izjavila je za Sanaderovo svjedočenje da je očekivano jer je potvrdilo podatke iz dokumentacije kojom je povjerenstvo raspolagalo.

"Sanader je potvrdio određene stvari koje su bile vidljive iz same dokumentacije koju je dostavila vlada. Dakle, da su se odluke donosile na vladi, da se u nekoliko navrata na vladi o tome vodila rasprava, a potvrdio je to i iskaz Polančeca", rekla je.

Njen stranački kolega i član povjerenstva Gordan Maras najbitnijim u Sanaderovom svjedočenju smatra to što pokazuje da Damir Polančec nije radio sam nego su, kako je rekao, svi bili upoznati s donošenjem odluka.

"A što danas neki u HDZ-u žele zaboraviti i ne sjećaju se onoga što su radili prije godinu dana to je njihov problem. A problem Hrvatske je nažalost što je privatizacija Ine u drugom krugu bila netransparentna i što, nažalost, Ina nije postala kompanija kakva je mogla biti da se s njom vodilo na najbolji mogući način", rekao je. Maras dodaje kako premijerka Kosor sada pokušava postaviti stvari na način da nije sudjelovala u donošenju odluka, iako je bila Sanaderova desna ruka.

HDZ-ov član povjerenstva Boris Kunst opisao je svjedočenje rečenicom "tresla se brda rodio se miš". "Mislim da svjedočenjem nismo ništa više saznali što nismo znali ili čuli do sada svjedočenjem ostalih pozvanih osoba pred povjerenstvo", rekao je.

Nije htio odgovoriti na pitanje tko je pred povjerenstvom govorio istinu Polančec ili potpredsjednik Vlade Ivan Šuker. "S obzirom da je DORH od povjerenstva zatražio transkripte svjedočenja, to je njihov posao da vide tko je govorio istinu i ja s time ne bih licitirao ili prognozirao, to je stvar DORH-a, ako ono uopće smatra da je to interesantno", rekao je.

Skunuta iznaka tajnosti s ugovora o plinskom poslovanju

Vlada RH na telefonskoj sjednici održanoj danas donijela je Odluku o skidanju oznake tajnosti s Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i prvog dodatka toga ugovora s MOL-om, ali ne i s formule za izračun uvozne cijene plina, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Riječ je o Glavnom ugovoru sklopljenom 30. siječnja 2009. između Republike Hrvatske i MOL Hungarian Oil and Gas Plc., i Prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, sklopljenom 16. prosinca 2009. godine, između Republike Hrvatske i MOL Hungarian Oil and Gas Plc, koji nose oznaku povjerljivo. Vlada Republike Hrvatske nije skinula oznaku povjerljivo s formule za izračun uvozne cijene plina.

Odluka je donesena danas jer je predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernádi danas dostavio suglasnost MOL-a za skidanje oznake povjerljivo s navedenih ugovora, osim s formule za izračun uvozne cijene plina, priopćeno je. (hina/metro-portal)

12.10.2010. 20:24:19
http://metro-portal.hr/boris-kunst-tresla-se-brda-rodio-se-mis/49632/