Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2019. 08:01:00
KOMENTAR

Boris je pobijedio, Velika Britanija izgubila

Izbori u Velikoj Britaniji bili su natjecanje u nepopularnosti. Pokazalo se da Borisa Johnsona narod najmanje mrzi i da se još više plaši obećanja Jeremyja Corbyna, smatra komentator DW-a Robert Mudge

Nije dobro...
Nije dobro... (Arhiva)

Svi smo znali kako će stvar završiti, zar ne?

Ali evo male ilustracije: Konzervativci su posljednji put slavili ovako uvjerljivu pobjedu 1987. godine s Margaret Thatcher koja je veselo mahala svojom torbicom prema Europskoj uniji, uzvikujući parole poput: „Hoćemo svoj novac nazad!"

Ovog puta se svelo na tri riječi - „Get Brexit done" (Završite Brexit). Samo što Brexit niti je gotova stvar, niti će ići tako brzo.

Je li znak vremena u kojem živimo to što laži, prekršena obećanja i jedva uvijeni rasizam predstavljaju bit politike? Teme obrazovanja, kriminala, beskućništva i zdravstvenog sustava koji je na samrti - ništa od toga kao da nije bitno.

Boris Johnson je prisvojio skoro svaki trik iz repertoara Donalda Trumpa. I nitko nije trepnuo na to. Johnson će nastaviti širiti laž kako će izlazak Velike Britanije iz EU-a biti lagan i brz, kako će trgovinski sporazum već nekako biti sklopljen tijekom sljedeće godine. Mali podsjetnik: Kanada i EU su pregovarali o trgovinskom sporazumu punih deset godina.

Corbyn neće imati izbora, morat će otići i to će biti njegova posljednja usluga stranci. Već je rekao da više neće predvoditi stranku na izborima - bolje bi bilo da je nije vodio ni na ovim.Pa kako su onda laburisti ovako zabrljali? Odgovor je jednostavan: Jeremy Corbyn. Jesu li laburisti ikada imali lidera koji je toliko izazivao podjele i prezir? Je li zbilja mislio da može ponovo nešto postići istim pričama kao 2017. kada je spriječio apsolutnu većinu za Theresu May?

Poražavajuće je to što su laburisti poraženi u dijelu svoje utvrde - unutar takozvanog crvenog zida. Konzervativci su osvojili mandate u velikim dijelovima postindustrijske sjeverne Engleske iako su tamo upravo oni mjerama štednje siromašne učinili još siromašnijima.

Corbynova stranka svaljuje odgovornost za loš rezultat na to što su se izbori vrtjeli oko Brexita. To je previše jednostavno objašnjenje, posebno jer laburistički vođa nije imao jasan stav o Brexitu. Laburisti su skoro u ruševinama i padaju u beznačajnost, otprilike kao i socijaldemokrati u Njemačkoj.

Tužno je što su ovi izbori bili manje izbori, a više natjecanje u nepopularnosti. Pokazalo se da Johnsona narod najmanje mrzi. Očekuje li itko pri zdravom razumu da će ispuniti obećanja? Teško, ali birači su se izgleda još više plašili Corbynovih obećanja.

Ishod izbora je nepopravljiva šteta za već podijeljenu zemlju. Razjedinjeno Kraljevstvo? Škotska nacionalna stranka (SNP) je u Škotskoj dobila 55 od 59 mandata. Drugi referendum o neovisnosti Škotske je vjerojatan.

Irski nacionalisti su u Sjevernoj Irskoj više ojačali nego unionisti. Hoće li prvi put spomenuti odcjepljenje Sjeverne Irske?

Ishod izbora definira i buduću ulogu Velike Britanije u svijetu. Ovo je prekretnica u britanskoj politici koja će odzvanjati zemljom u godinama koje dolaze.

Piše: Robert Mudge/DW
14.12.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/boris-je-pobijedio-velika-britanija-izgubila/122497/