Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2012. 10:45:33
ENERGIJA

Borba s Kinezima za sunce

Europu su preplavili sunčevi moduli iz Kine, tako da su se europski proizvođači požalili Europskoj komisiji

Kineski paneli su, naravno, bitno jeftiniji
Kineski paneli su, naravno, bitno jeftiniji (FreeDigitalPhotos)

Q-Cells, Sovello, Solon... Ti njemački proizvođači solarnih modula su proteklih mjeseci već morali proglasiti stečaj, ali i mnogi drugi se svaki dan moraju pitati, koliko dugo će još izdržati prije nego što i oni moraju proglasiti bankrot. Još prije par godina su svi još bilježili lijepu dobit i izgledalo je kako narudžbama nema kraja. Ali odnedavno su se pojavili moduli iz Kine koji su mnogo jeftiniji od njemačkih.

"Tržišna utakmica je potpuno poremećena, mi imamo posla sa poplavom kineskih solarnih modula koji se nude ispod proizvodne cijene. Europski proizvođači koji žele pošteno poslovati tako imaju malo šansi", tvrdi Milan Nitschke iz njemačkog solarnog koncerna Solarworld.

Cijene manje od proizvodnih troškova

On je ujedno i glasnogovornik inicijative EU ProSun koja je uputila žalbu u Bruxelles. Prema procjenama, 80% solarnih modula u Njemačkoj su kineskog podrijetla. A njemački proizvođači se moraju boriti s prevelikim proizvodnim kapacitetima, sve nižim cijenama i sve skromnijim subvencijama za korištenje sunčeve energije.

"Mislim da je tužba opravdana jer kineski proizvođači mogu ponuditi svoje module ispod proizvodne cijene, zahvaljujući posebnom statusu koji im daje kineska vlada. Tržišna utakmica je dobra, ali takva utakmica se mora održavati u poštenim okolnostima -  a to se trenutno ne događa", smatra Claudia Kemfer iz njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja.

Puna skladišta solarnih modula

Razlog je jednostavan: u svijetu se proizvede daleko više solarnih modula nego što ih se kupuje. Prema procjenama, godišnje se proizvede modula za proizvodnju 60 gigawata električne energije, ali se ugrađuje za samo 30 gigawata. "Na čitavom svijetu postoji višak proizvodnje. To onda znači da tvrtke koje imaju problema s plaćanjem svojih računa onda prodaju svoje module čak i ako je njihova proizvodnja bila skuplja od prodajne cijene", objašnjava Weber.Ali niti u Europi se svi ne slažu sa žalopojkama ovdašnjih proizvođača solarnih modula. Jedan od njih je i Eicke Weber iz Fraunhofovog instituta za solarne energetske sustave. "Doista ima solarnih modula koji se kod nas, u Europi, prodaju ispod proizvodne cijene. Ali nije sasvim jasno, može li se reći kako se radi o ciljanom dumpingu, odnosno da su ti moduli i proizvedeni samo kako bi bili prodani ispod cijene i kako bi onda uništili njemačke i europske proizvođače", tvrdi ovaj stručnjak.

Iz Njemačke u Kinu, iz Kine u Njemačku...

Da čitav problem bude još složeniji, ovom tužbom Bruxellesu protiv kineskih proizvođača nipošto nisu sretni i neki drugi proizvođači - iz Njemačke. Jer ako na tim modulima možda i piše "Made in China", ključni materijal, polisilicij u pravilu još uvijek dolazi iz Njemačke, moduli su proizvedeni na strojevima koji dolaze iz ove zemlje, a i specijalno staklo kojim su obloženi je u pravilu "Made in Germany".

Drugim riječima: čitav niz njemačkih tvrtki živi od izvoza u Kinu. Björn Emde, koji predstavlja kinesku tvrtku Suntech povrh toga dodaje: "Njemačko vodstvo u solarnoj tehnologiji nije ugroženo. Ono što je ugroženo jest masovna proizvodnja i to je slično kao i s računalima i mobitelima. I tamo je postojala tendencija da proizvodnja ode u zemlje u kojima su troškovi manji."

Ipak, već prije dva mjeseca je ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država privremeno podiglo carine na solarne module iz Kine. Konačnu odluku o sudbini tih carina treba donijeti ove jeseni. Ali niti njemački profesor fizike Weber - koji je neko vrijeme predavao i na glasovitom sveučilištu u Berkeleyu - ne misli da će se carinama išta postići: "Carine su opasnost za svjetsko tržište. One će na koncu dovesti samo do toga da će eksploatacija solarne energije u Njemačkoj i u Europi, postati skuplja."

Piše: Rayna Breuer / A. Šubić / DW
28.07.2012. 10:45:33
http://metro-portal.hr/borba-s-kinezima-za-sunce/72908/