Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2010. 14:17:03
IVO JOSIPOVIĆ

Borba protiv korupcije je borba za europsku Hrvatsku

POGLEDAJTE VIDEO - Sabor i hrvatska vlada „drže za isti štap“, kada je riječ o borbi protiv korupcije, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović na svečanom otvorenju projekta "Dani Europske unije" na Ekonomskom fakultetu

(Vlado Kos/Cropix)
"Borba protiv korupcije je borba za europsku Hrvatsku. Sva tijela Republike Hrvatske predana su borbi protiv korupcije i kriminala, a suradnja s vladom je odlična", rekao je Josipović.

Istaknuo je da u zemlji "nema te političke volje koja bi kočila tu štetočinsku ideologiju". Korupcija, kako je kazao šef države, "nema stranačku boju ni bilo koju drugu pripadnost", poručivši da u borbi protiv korupcije vlada puni konsenzus svih poluga vlasti.

Upozorio je da je najveća korupcija povezana s moći, tj. "mogućnošću upravljanja javnim resursima".  "Tu hobotnicu moramo nemilosrdno udariti po glavi", poručio je predsjednik, ali i upozorio da će se Hrvatska, kao mnoge druge zemlje, susretati s odgovorom organiziranog kriminala koji zna biti brutalan.

Također je naveo podatak Svjetske banke prema kojem Hrvatska zbog korupcije i organiziranog kriminala godišnje gubi 12,5 milijardi kuna. "Stoga je to ujedno i borba protiv gospodarske krize", rekao je Josipović, ne zaboravivši istaknuti da je borba protiv korupcije i važno moralno pitanje.

U svom govoru pred studentima, profesorima i predstavnicima diplomatskog zbora osvrnuo se na pristupne pregovore s EU i ocijenio da datum završetka pregovora ovisi o Hrvatskoj. "Pravna država je uvjet europske Hrvatske", kazao je Josipović i dodao da je na EU da "pravedno procjeni naše zalaganje i spremnost" za ulazak u Uniju.

Dani EU-a, ciklus predavanja i radionica o borbi protiv korupcije u organizaciji Hrvatska studentske asocijacije (HSA), ujedno obilježavaju i početak tradicionalnog, 10. po redu Europskog tjedna Delegacije Europske unije u RH.

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske komisije, je govoreći o korupciji kazao da je to vjerojatno jedan od najtežih problema s kojima se zemlje suočavaju. "Korupcija potkopava same temelje društva", rekao je Vandoren i citirao riječi premijerke Kosor o "nultoj stopi tolerancije prema korupciji".

U Hrvatskoj, kako je rekao, postoji "politička odlučnost" glede borbe protiv korupcije i poručio da u toj borbi "politički pritisak nikada ne smije popustiti". Osvrnuvši se na "poglavlje svih poglavlja", pregovaračko poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava - izrazio je uvjerenje da će pregovori o tom poglavlju biti "pozitivno zaključeni" te da "ćemo u europskoj kući uskoro doći i do 28. kata". (hina/metro-portal)

03.05.2010. 14:17:03
http://metro-portal.hr/borba-protiv-korupcije-je-borba-za-europsku-hrvatsku/39185/