Metro-portal.hr

objavljeno 31.03.2011. 14:53:00
JAPAN

Bor koji je preživio tsunami postao simbol nade u obnovu

Stablo visoko deset metara preživjelo je nalet tsunamija koji je pokosio na desetke tisuća borova

Rikuzentakata
Rikuzentakata (Wikipedia)

Jedan bor i dalje se čudesno uzdiže iz pustoši koju je iza sebe ostavio tsunami koji je 11. ožujka pokosio desetke tisuća borova u japanskom ljetovalištu Rikuzentakata, prenosi Hina. "To je zadnje netaknuto stablo i postat će simbol obnove", rekao je 23-godišnji stanovnik Eri Kamaishi.

Nekih 410 kilometara sjeverno od Tokija, grad Rikuzentakta ponosio se botaničkim blagom od 70.000 borova posađenih u luku dugome 2 kilometara.

Tisuću je osoba poginulo, a 1.300 smatra se nestalima u tome gradu gdje je tsunami izbrisao s lica zemlje sav ljudski trud, sve zgrade osim desetak betonskih zdanja.

Borove u Rikuzentakati u 17. stoljeću počeo je saditi bogati lokalni trgovac kako bi zaštitio stanovnike od vjetra. Ta priobalna šuma postala je zaštitni znak zaljeva Hirota, koji je u turističkoj kategorizaciji uvršten među stotinu najljepših pejzaža u Japanu i godišnje je privlačio 200.000 posjetitelja.

"Stablo je preživjelo, to je čudo", rekao je glasnogovornik gradske vlasti o boru koji nosi tragove traume. Smola curi niz njegovu koru, donje su mu grane istrgnute, ali stablo visoko deset metara još se ponosi zelenom krošnjom koja stremi u plavo nebo.

Pogledajte kako danas izgleda ljetovalište Rikuzentakata:

31.03.2011. 14:53:00
http://metro-portal.hr/bor-koji-je-prezivio-tsunami-postao-simbol-nade-u-obnovu/57185/