Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2010. 19:40:46
ZLOČESTI INTERNET

Bono kuka zbog slabe zaštite intelektualnog vlasništva

Frontmen U2 misli da je filmska industrija izbjegla internetsku sudbinu glazbe i novina samo zbog veličine datoteka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Pjevač irske rock skupine U2 Bono Vox pozvao je u nedjelju na bolju zaštitu intelektualnog vlasništva i na borbu protiv neovlaštenog presnimavanja filmova i glazbe s interneta, ocijenivši da to šteti umjetnicima.

"Jedina stvar koja industriju filma i televizije zasad štedi od sudbine kakvu su doživjeli glazba i novine jest veličina datoteka", piše pjevač u članku objavljenom u New York Timesu. Stalni razvoj širokopojasnog interneta daje nam naslutiti da ćemo za "koju godinu cijelu sezonu televizijske serije '24 sata' moći 'skinuti' za 24 sekunde", istaknuo je Bono.

"Desetljeće tijekom kojega su se razmjenjivale i krale glazbene datoteke jasno je pokazalo da najveću štetu od toga imaju umjetnici, osobito mladi skladatelji koji ne mogu preživjeti od prodaje ulaznica za koncerte i majica kao mi poznatiji", dodao je. Po njegovu mišljenju, napori Sjedinjenih Država u borbi s dječjom pornografijom na internetu i Pekinga u progonu kritičara vlasti koji se koriste internetom za širenje svojih ideja, pokazuju da je "sasvim moguće pratiti" sadržaj koji kruži web-om.

Možda će filmskim magnatima uspjeti ono što nije glazbenicima, naime da "pokrenu SAD radi zaštite najkreativnije industrije u svijetu", dodao je irski rocker. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 19:40:46
http://metro-portal.hr/bono-kuka-zbog-slabe-zastite-intelektualnog-vlasnistva-na-internetu/29904/