Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2010. 16:52:36
UBLAŽAVANJE EFEKATA

Bolja prevencija stočnih bolesti uštedjela bi milijarde dolara

Bolja strategija prevencije i borbe protiv bolesti životinja koje imaju veliki utjecaj na ljude omogućila bi uštede milijardi dolara, ocijenila je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

"Neke bolesti izravno prijete ljudskom zdravlju, dok brojne druge negativno djeluju na uvjete života", primjećuje FAO koji navodi virus H5N1 i H1N1, slinavku, groznicu Doline Rift i bjesnoću uz brojne nedavne epidemije.

"Posljedice tih bolesti će se osjetiti na zdravlju ljudi, životinja i biljaka i njegovi globalni gospodarski troškovi će se osjetno povećati sljedećih desetljeća", rekao je Juan Lubroth, glavni veterinar FAO-a.

U Velikoj Britaniji 2001. izbila je epidemija slinavke i stajala je između 25 i 30 milijardi dolara, navodi FAP. To upozorava na "prijetnje povezane s galopirajućom urbanizacijom i velikim rastom potražnje mesa, mlijeka i jaja". Godine 2008. je za ljudsku prehranu u svijetu proizvedeno više od 21 milijarde životinja, a taj bi podatak mogao porasti 50 posto do 2020., ističe FAO.

FAO u partnerstvu sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja i Svjetskom zdravstvenom organizacijom predlaže strategiju "One Health" kako bi se učinkovitije otkrivale i suzbijale nove bolesti.

Među razmatranim mjerama su bolje poznavanje uzroka bolesti u uzgoju životinja, odgovarajući eko sustavi, pojačanje sustava brzog uzbunjivanja i otkrivanje, procjena socijalnog i gospodarskog djelovanja bolesti kao i suradnja između javnih i privatnih službi. (hina/metro-portal)

26.07.2010. 16:52:36
http://metro-portal.hr/bolja-prevencija-stocnih-bolesti-bi-ustedjela-milijarde-dolara/45173/