Metro-portal.hr

objavljeno 30.01.2011. 20:00:16
SIGNALI UPOZORENJA

Bol koju ne smijete ignorirati

Svi smo imali iskustva s povremenom, misterioznom boli koja se ponekad pojavljuje

Fotografija vijesti

Većina nas ne obraća posebnu pažnju i bol obično nestane na isti način na koji se i pojavila. Ova bol ne razlikuje se mnogo od neobičnih zvukova koje automobil ispušta s vremena na vrijeme. Oni koji nisu mehanički potkovani uglavnom ne obraćaju pažnju. No, baš kao i u slučaju automobila, tjelesne boli mogu postati intenzivnije tijekom vremena, ili signal većeg problema. U ovom slučaju, ignoriramo te znakove upozorenja na vlastitu odgovornost. Pogledajte na koje znakove bi ipak bilo dobro obratiti pažnju.

Bol u vilici

I dok bol u prsima indicira na probleme sa srcem, nije nužno da se samo tu pojavljuje. Nažalost, bol u vilici također može biti znak da nešto nije u redu sa srcem, pa čak i znak nadolazećeg infarkta ili pak onog koji se upravo dogodio. Ova bol često se pojavljuje na mjestima koja nisu samo prsa poput ramena, ruke, trbuha, vilice ili grla. Ukoliko osjetite iznenadnu bol u vilici ili ramenu, a posebice ukoliko se pod rizikom od srčanih bolesti, prekinite ono što radite, te svakako posjetite liječnika.

Bol u donjem dijelu leđa

Ovo je bol koju je većina ljudi iskusila, i koju isto tako mnogi uglavnom ignoriraju. No ponekad je ova bol znak problema s bubrezima. Bol može ukazivati na stvaranje bubrežnog kamenca, a obično prođe sama od sebe. Ukoliko je bubreg inficiran, nateći će, te uzrokovati neugodnosti u donjem dijelu leđa. Svakako bi ste trebali konzultirati liječnika ukoliko se ovakva bol počinje češće pojavljivati, jer može doći do kroničnih problema koji se mogu samo pogoršati tijekom vremena.

Bol u trbuhu

Trbuh je prilično zaposleno mjesto, te neobična bol u abdominalnom području može biti znak da je nemali broj stvari pošao po krivo. Bol može ukazivati na probleme s obližnjim organima poput bubrega, pluća ili maternice. Bol u donjem desnom dijelu trbuha može biti znak upale slijepog crijeva, što znači da je potrebna hitna operacija.

Bol u listovima 

Često se pojavljuje nakon trčanja. No ponekad bol u listovima, posebice kada nije povezana s nekim tipom ozljede, može značiti kako nešto drugo nije u redu, a to nešto definitivno ne želite ignorirati. Naime, vaša noga sadrži niz arterija i vena koje prenose krv iz mišića i srca. Ipak, ugrušci mogu uzrokovati pukotinu u veni, te ozlijediti nogu, što u konačnici može dovesti do tromboze i oticanja. Ugrušak tzv. "tromb", putuje krvlju po tijelu. Zbog toga ga je prilično teško locirati, te ishod može biti smrtonosan ako dođe u mozak ili srce. Ako dođe u mozak, u slučaju da začepi krvnu žilu, uzrokovati će moždani udar, a ako dođe u srce i tamo začepi krvnu žilu doći će do srčanog udara.

30.01.2011. 20:00:16
http://metro-portal.hr/bol-koju-ne-smijete-ignorirati/54740/