Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2012. 23:04:00
ISTRAŽIVANJE

Bojite se injekcija? Evo što učiniti da vas ubod manje boli

Unatoč tomu što nam doktori savjetuju da maknemo pogled, mnogi od nas ne mogu odoljeti da ne gledamo iglu kako nas bode u kožu

Fotografija vijesti

Osim ako kojim slučajem niste besprijekornog zdravlja ili do sada živjeli na grani stabla neke daleke džungle, sasvim je izgledno da ste do sada barem nekoliko puta u životu primili injekciju ili vadili krv iglom.

Unatoč tomu što nam doktori u takvim situacijama savjetuju da maknemo pogled, mnogi od nas ne mogu odoljeti da ne gledamo iglu kako nas bode u kožu.

Ipak, liječnički savjet uopće nije tako besmislen kako biste na prvu mogli pomisliti, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u magazinu Pain, koje je dokazalo da odvraćanje pogleda garantirano smanjuje osjećaj boli koji ubod igle izaziva.

Ispitanici u eksperimentu tvrdili su kako im je razina boli koji osjećaju bila znatno viša kad su gledali mazanje mjesta na koži vatom namočenom u alkohol i sam ubod, nego što je to bio slučaj kad im je pažnja bila usmjerena na nešto drugo.

Znanstvenici objašnjavaju da očekivanje boli vodi do njene snažnije percepcije te jačoj aktivnosti autonomnog živčanog sustava.

Možda nećete potpuno zaboraviti na to da vam predstoji neugodan ubod, ali izbjegavanje direktnog gledanja same procedure učinit će cijeli proces znatno lakšim.

15.05.2012. 23:04:00
http://metro-portal.hr/bojite-se-injekcija-evo-sto-uciniti-da-vas-ubod-manje-boli/71024/