Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2011. 20:32:00
KROMOTERAPIJA

Boje vam mogu pomoći da pronađete unutarnji mir

Započnite s kromoterapijom već danas. Neka boje rade za vas

Neka boje rade za vas

Možda ste već primijetili da boje svakodnevno utječu na naš život i to u brojnim njegovim aspektima. One mogu učiniti da se osjećamo bolje, povećati nam energiju, a katkada nas i deprimirati. Stručnjaci iz sfera marketinga i prodaje hranu i proizvode općenito slažu u vrlo šarolikom stilu kako bi bili što upadljiviji i privlačniji. Terapija bojama ili kromoterapija koristi se stoljećima u svrhu tretiranja raznih poremećaja uma, tijela i duše. Svaka boja ima posebnu moć.

Možda nigdje u blizini nema osobe koja bi vam na stručan način mogla pojasniti djelovanje boja, ali kromoterapiju možete započeti i sami barem u elementarnom smislu:

Kad sljedeći put odete negdje gdje poslužuju brzu hranu, dobro promotrite kakvo je okruženje. Boje su vjerojatno svijetle, živahne i zabavne. Crvena, narančasta i žuta dokazano stimuliraju živčani sustav i povećavaju apetit. Zato ako vam dijete ne želi jesti određenu hranu, pokušajte je poslužiti na tanjurima ovih boja ili neka hrana bude ovih boja. Ružičasta, na primjer, smanjuje želju za hranom. Razmislite i o tome - možda smršavite.

Pretpostavimo da je pred vama naporan i vrlo popunjen dan u kojem nećete imati vremena ni za što. Potrebna vam je energija. obucite nešto narančaste boje. ako želite ostavljati dojam moćne i snažne osobe, odjenite crno. Siva sugerira da ste neutralnih stavova, dobra je za meditiranje.

Žuta poboljšava koncentriranost, pamćenje i povećava samopouzdanje. stavite nešto žuto u svoju radnu sobu ili ured i zabilješke pišite na žutom papiru.

Plava i zelena prirodno smiruju. Spavaća soba u nijansama ovih boja savršeno je sklonište za oslobađanje od stresa i ugodan san. Ako su vam djeca hiperaktivna, obojite im sobu u zeleno ili plavo.

Previše smeđe ili kestenjaste može vas deprimirati, ali su vrlo ugodne ako ih izbalansirate s nekim pastelnim ili neutralnim nijansama.

Tirkizna je boja komuniciranja, visoko preporučljiva prilikom intervjua, prezentacija ili kad morate govoriti pred brojnim auditorijem. Odjenite nešto te boje ako morate govoriti jasno i samouvjereno.

Ružičasta i crvena su boje ljubavi. Crvena povećava broj otkucaja srca u minuti, ružičasta daje energiju. ovo su sjajne boje ako ste na spoju ili u spavaćoj sobi i vodite ljubav.

Boje su sastavni dio naših života - ono što je glazba za uši to su boje za oči. One odašilju pozitivne poruke našem mozgu. Bez njih bi život bio poprilično depresivan. Birajte boje i nemojte ih se plašiti jer bi vam mogle pomoći u pronalaženju unutarnjeg mira i ravnoteže.

24.03.2011. 20:32:00
http://metro-portal.hr/boje-vam-mogu-pomoci-da-pronadjete-unutarnji-mir/56916/