Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2016. 19:01:00
ZEMLJA SNOVA

Bogataši hrle na Novi Zeland

Čini se da je udaljenost od ostatka svijeta, koja je godinama bila jedan od najvećih problema Novog Zelanda, konačno krenula raditi u korist ove otočne kraljevine

Bogataši sele u raj
Bogataši sele u raj (Wikipedia)

Novi Zeland pruža mir i sigurnost bez konkurencije na svijetu, a udaljen je "samo" jedan dan leta od svjetskih prijestolnica, tvrdi Michael Nock, multimilijunaš iz Hong Konga i osnivač investicijskog fonda ''Doric Capital Corp''.

Čini se da je udaljenost od ostatka svijeta, koja je godinama bila jedan od najvećih problema Novog Zelanda, konačno krenula raditi u korist ove otočne kraljevine. Na Novom Zelandu su čini se svi - od ruskog magnata Aleksandra Abramova, preko bezbrojne vijske američkih investitora, IT bogataša pa do poznatog režisera Jamesa Camerona koji se u Novi Zeland zaljubio tijekom snimanja trilogije „Gospodar prstenova". I najbogatiji Kinez na svijetu Jack Ma, vlasnik giganta u elektronskoj trgovini „Alibabe", mogao bi uskoro postati Kivi, kako se u žargonu nazivaju stanovnici otoka i to po ptici koja je zaštitni znak ove države.

Da Ma nije jedini koji želi postati Kivi svjedoči i preko 10000 zahtjeva za preseljenje koji su imigracijskim vlastima Novog Zelanda uputili građani Velike Britanije nakon referenduma o Brexitu.

Koliki je interes za Novi Zeland velik, svjedoči i činjenica da su cijene nekretnina na otocima samo u u posljednjih godinu dana porasle za gotovo 13 posto, a da su duplo veće nego što su bile 2007. godine.

Na rast cijena nekretnina utječe i sve veći broj Novozelanđana koji se nakon karijera u svijetu odlučuju da svoje obitelji zasnuju kod kuće, gdje je kako kažu sigurnije.

Novi Zeland je dva puta veći od Velike Britanije, s kojom dijeli šefa tj. šeficu države, ali s 10 puta manje stanovnika, pa se na otoku mogu naći veoma atraktivne lokacije bez velikog susjedstva. Država je u samom svjetskom vrhu po kvalitetu života i bilježi najniže stope korupcije i kriminala. Od prošle godine Novi Zeland je po čuvenoj „Doing business" listi Svjetske banke najbolja destinacija ukoliko se želite baviti biznisom. 

O političkoj stabilnosti u zemlji govori i činjenica da je pored apsolutno slobodnih izbora zemlja u proteklih 17 godina dva puta mijenjala premijera. Posljednji veći incident na Zelandu dogodio se 1985. godine kada su francuski špijuni digli u zrak brod u vlasništvu organizacije za zaštitu okoliša „Greenpeace" usidren u Aucklandu.

Kako na Novi Zeland?

Država Novi Zeland godinama aktivno radi na privlačenju bogataša. Uložite li 10 milijuna  novozelandskih dolara u lokalnu banku ili nekretnine i provedete li 44 dana na otocima, dobit ćete stalnu dozvolu boravka, a nećete morati poznavati ni engleski jezik. Također, nećete morati ni  postati porezni obveznici.

Do sada je pravo boravka na ovaj način stekao 121 bogataš, dok je njih 800 u zamjenu za investiciju od 1.5 milijuna dolara dobilo pravo da stalno boravi na Novom Zelandu.

03.11.2016. 19:01:00
http://metro-portal.hr/bogatasi-hrle-na-novi-zeland/101147/