Metro-portal.hr

objavljeno 09.07.2019. 10:31:00
GODIŠNJICA

Bogat program jubilarne manifestacije Tesla&friends 2019.

Trodnevnom manifestacijom ove će se godine obilježiti 163. obljetnica Teslinog rođenja i 6. nacionalni Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija

Tesla & friends 2019.
Tesla & friends 2019. (Arhiva)

Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost u suradnji s Gradom Zagrebom od 9. do 11. srpnja 2019. godine organizira jubilarnu 10. manifestaciju Tesla & friends 2019., kojom obilježava obljetnicu rođenja nacionalnog velikana, izumitelja Nikole Tesle. Trodnevnom manifestacijom ove će se godine obilježiti 163. obljetnica Teslinog rođenja i 6. nacionalni Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija.

Program obilježavanja započet će 9. srpnja demonstracijom Teslinih pokusa u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a nastavlja se koncertom studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u Muzičkoj akademiji. Istog dana, Tesli u čast, na Trgu kralja Tomislava održat će se i koncert Čarobni Broadway Gradskog kazališta Komedija.

Na koncertu će glazbene brojeve nekih od najvećih svjetskih mjuzikala izvesti solisti Renata Sabljak, Vanda Winter, Vlatka Burić Dujmović, Mila Elegović, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Dražen Bratulić uz pratnju orkestra Kazališta Komedija kojim će ravnati dirigent Krešimir Batinić, a u liku Nikole Tesle zasvijetlit će i fontane Sveučilišne livade u Zagrebu.

Na sam dan rođenja Nikole Tesle 10. srpnja, predstavnici Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost zajedno s predstavnicima Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba položit će cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Nakon polaganja cvijeće održat će se i prigodni umjetnički program. U večernjim satima u Hotelu Esplanade u Zagrebu održat će se tradicionalni svečani program obilježavanja godišnjice rođenja Nikole Tesle uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Trećeg dana manifestacije 11. srpnja, u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Komori Zagreb održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu Putovima Nikole Tesle: Tesla od Smiljana do New Yorka. Na konferenciji će biti predstavljeni uspješni kulturni, znanstveni, edukativni i turistički projekti u zemlji i regiji inspirirani Nikolom Teslom.

Manifestacija Tesla&friends 2019. održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Turističke zajednice grada Zagreba, visokog učilišta Rochester Institute of Technology Croatia, Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te Grada Zagreba.

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu), otvorena su i besplatna za građane.

Više o svemu na www.unt-genius.hr.

09.07.2019. 10:31:00
http://metro-portal.hr/bogat-program-jubilarne-manifestacije-tesla-and-friends-2019/119455/