Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2010. 17:02:00
LONDON

Boeingov zrakoplov Dreamliner obavio prvi prekooceanski let

GALERIJA: Zrakoplov je dizajniran tako da štedi gorivo, a laki materijali od kojih je izrađen i inovativni dizajn izazvali su veliki interes zrakoplovne industrije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Novi Boeingov Dreamliner 787 sletio je u nedjelju u Veliku Britaniju nakon prvog prekooceanskog leta iz SAD-a, privukavši stotine ljubitelja zrakoplova koji nisu mogli propustiti taj povijesni let zrakoplova.

Očekuje se da će Dreamliner idućega tjedna biti glavna zvijezda aero izložbe u Farnboroughu, a uoči slijetanja bio je top tema britanskih TV programa i rasprava na Twitteru. Tehnički problemi iskrsli u posljednji trenutak izazivali su posljednjih tjedana bojazan da zrakoplov neće krenuti na dugoočekivan put, no ipak je stigao uz manevar "mahanja krilima" prije slijetanja.

>> Do 2029. trebat će nam 30,900 novih zrakoplova

Zrakoplov je dizajniran tako da štedi gorivo, a laki materijali od kojih je izrađen i inovativni dizajn izazvali su veliki interes zrakoplovne industrije. Deseci novinara i zrakoplovnih entuzijasta okupili su se oko piste i promatrali slijetanje Dreamlinera. Prvi testovi išli su sporije nego što se očekivalo nakon što je dvomotorni putnički zrakoplov prvi let izveo u prosincu prošle godine.

>> Boeing i Airbus nemaju ni za sjedala u zrakoplovu

Isporuka interkontinentalne letjelice japanskom naručitelju odgođena je za više od dvije godine zbog problema u proizvodnji. Čelnici Boeinga kažu kako prvi Dreamliner neće biti isporučen japanskom Nippon Airwaysu do kraja 2010., nego početkom 2011. (hina/metro-portal)

18.07.2010. 17:02:00
http://metro-portal.hr/boeingov-zrakoplov-dreamliner-obavio-prvi-prekooceanski-let/44706/