Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2012. 14:58:00
TEMPEST

Bob Dylan slavi 50. godina karijere

Pola stoljeća nakon prvog albuma Bob Dylan proslavlja izlaskom 35. studijskog albuma Tempest

Dylan je 50 godina na sceni
Dylan je 50 godina na sceni (Arhiva)

Američki glazbenik Bob Dylan pola stoljeća svoje karijere slavi novim albumom "Tempest", koji 50 godina od njegovog debitantskog albuma "Bob Dylan" iz 1962. u izdanju Columbia Recordsa izlazi početkom idućeg tjedna u SAD-u i Europi.

Bob Dylan, rođen 1941. kao Robert Zimmerman, svoj je novi album prvotno želio koncentrirati oko teme religije, No, nije za to imao dovoljno materijala. "Želio sam napraviti nešto religioznije", kazao je Dylan u razgovoru za časopis Rolling Stone. "No, naprosto nisam imao dovoljno skladbi. Potrebno je daleko više koncentracije da bi se dobilo deset skladbi na istu temu, nego što je to slučaj s albumom kakav sam na kraju napravio", kazao je.

"Tempest", duboko usađen u korijenje američke glazbe - rocku, americani, bluesu, folku i jazzu, Dylanov je 35. studijski album i ujedno prvi album originalnih Dylanovih skladbi od albuma "Together through life" iz 2009., godine kada je izašao i njegov album tradicionalnih božićnih pjesama "Christmas in the Heart".

Album je sniman u studiju Jacksona Brownea u Los Angelesu s Dylanovim pratećim bendom - basistom Tonyjem Garnierom, bubnjarom Georgeom G. Recelijem, multiinstrumentalistom Donniem Herronom, te gitaristima Charlijem Sextonom i Stuom Kimballom, te s Davidom Hidalgom na gitari, violini i harmonici.

Jedna od pjesama s tog albuma je "Duquesne Whistle", inspirirana univerzumom Quentina Tarantina. "Tin Angel" je dirljiva priča o čovjeku u potrazi za izgubljenom ljubavlju; sjetna "Soon After Midnight" naizgled je priča o ljubavi, no možda ipak govori o osveti; u osvetoljubivoj "Pay in Blood" Dylan mračno ponavlja "I pay in blood, but not my own" (plaćam krvlju, ali ne vlastitom). Album ipak zaokružuje nježnost u "Roll On, John", jednim od najdirljivijih trenutaka albuma i Dylanovoj osjećajnoj posveti njegovom prijatelju Johnu Lennonu.

Naslovna stvar je gotovo 14-minutni prikaz katastrofe koja je zadesila Titanic, temeljena na temi iz pjesme "The Titanic" američke folk skupine The Carter Family. "Jedne sam se večeri glupirao s time", kaže Dylan. "Svidjela mi se melodija, jako. Pomislio sam - 'Možda ću je posvojiti'", dodaje.

Dok su neki dijelovi njegove vizije nesreće Titanica poznati - povijesne ličnosti i nezaobilazan kraj, neki dijelovi nisu utemeljeni na stvarnosti pa se tako čak spominje glumac Leonardo DiCaprio. "Mislim da ta stvar ne bi bila ista bez njega", kaže Dylan. "Ljudi će reći da stvar nije posve istinita. Ali kantautor ne drži do toga što je istinito. On drži do onoga što se trebalo dogoditi, i što se moglo dogoditi. To je njegova vlastita istina", kazao je nadalje glazbenik u razgovoru za taj časopis.

Album je već moguće naručiti na iTunesu i Amazonu.


07.09.2012. 14:58:00
http://metro-portal.hr/bob-dylan-slavi-50-godina-karijere/73772/