Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2012. 16:51:00
BROJKE LAŽU

BMI indeks tjelesne mase - prijevara stoljeća

Istraživanje je pokazalo kako u velikom broju slučajeva BMI indeks tjelesne mase ne opisuje precizno stvarno stanje stvari

Fotografija vijesti

Problem pretilosti u Sjedinjenim Američkim Državama znatno je gori negoli se provtno mislilo, a sasvim je moguće da ni u ostalim zapadnim zemljama situacija nije bolja, pokazalo je nedavno istraživanje Weill-Cornell Medical College iz New Yorka.

Istraživači tvrde kako 39 posto Amerikanaca koji se trenutno zbog BMI-ja smatraju prekomjerno teškima zapravo pretili. Znanstvnici smatraju kako problem leži upravo u ovom široko prihvaćenom sustavu „vrednovanja" nečije tjelesne mase, koji kombinira vrijednosti visine i težine, često podcjenjujući realnu razinu debljine.

>>Izračunajte svoj indeks tjelesne mase BMI>>

Autori studije do ovih su rezultata došli pregledavajući više od 9000 odraslih pacijenata, koje su prvo mjerili klasičnim BMI načinom, a nakon toga ih podvrgli tzv. DXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) skeniranju, koje mjeri postotak masti u tijelu, mišićnu masu i gustoću kostiju.

Pokazalo se kako je čak 65 posto pacijenata klasificirano kao pretilo DXA metodom, dok je taj broj bio tek 26 posto primjenom BMI metode.

„BMI metoda vrlo je često pogrešna i netočna, budući da ne govori ništa o tome kako su masne naslage raspoređene u našem tijelu, zbog čega je iz njezinih rezultata lako izvući pogrešne zaključke", tvrdi dr. Eric Braverman, koautor studije.

Pokazalo se i kako je BMI posebno neučinkovit kod žena starije dobi.

Znanstvenici smatraju kako bi se liječničke organizacije za borbu protiv debljine diljem svijeta trebale preorijentirati na neke pouzdanije modele za procjenu rizika, poput mjerenja razine hormona leptina, koji odlično korelira s postotkom masti u tijelu.

Hoće li drugi liječnici poslušati njihov apel, ostaje za vidjeti.

04.04.2012. 16:51:00
http://metro-portal.hr/bmi-indeks-tjelesne-mase-prijevara-stoljeca/69758/