Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2010. 17:08:39
NJIH ŠEST

Blokirani računi Vladimira Zagorca u Lihtenštajnu

Austrijski list "Standard" piše da je banka u vlasništvu Hypo banke svjesno prefinancirala Zagorčeve poslove s nekretninama

Vladimir Zagorec
Vladimir Zagorec (Goran Mehkek/Cropix )

U Lihtenštajnu je u okviru istrage za pranje novca zamrznuto šest računa bivšeg generala Vladimira Zagorca kod Alpe Adria Privatbanke (AAP) koja je u 49-postotnom vlasništvu koruške Hypo Group Alpe Adria, objavio je austrijski list "Standard".

Pozivajući se na rješenje Zemaljskog suda kneževine Lihtenštajn od 1. rujna, list piše kako je ta banka svjesno "prefinancirala" Zagorčeve poslove s nekretninama, odnosno odobravala kreditne iznose koji su znatno premašivali svote ugovorene za neki posao s nekretninama, a višak novca zadržavao je Zagorec.

Zagorčeva odvjetnica Elisabeth Rech odbija te navode tvrdeći da su netočni, a list naglašava da do pravomoćne presude vrijedi pretpostavka nedužnosti.

"Standard" piše kako su "bankari Hypa svjesno odobravali prevelika financiranja od kojih je Zagorec profitirao". Prema podacima banke, ukupan iznos Zagorčevih nepodmirenih kredita penje se na 71,852 milijuna eura. Kako je Zagorec poslovao s bankom opisali su čelni ljudi AAP-a, čije izjave list citira iz sudskog spisa.

>> Afera Hypo: Austrijski istražitelji najavili nova uhićenja

"Naravno da je Zagorec postavljao zahtjeve za odobravanjem previsokih kredita, a viškove novca onda je podizao u gotovini i prelijevao u svoja poduzeća. To je banci bilo poznato", izjavio je jedan od šefova AAP-a 2. travnja 2007. prema sudskom spisu.

''Standard'' piše da se istražitelji bave i isplatama bivšem hrvatskom ministru vanjskih poslova Mati Graniću koji je pružao usluge consultinga i lobiranja Hypo banci. Prema listu, Granićeva je zadaća bila "slomiti otpor HNB-a prema financijskom poslu" kojim je 2007. bavarska banka BLB preuzela Hypo. Za poslove posredovanja i savjetovanja Graniću je isplaćeno 200 tisuća eura honorara koji je isplaćen s računa tvrtke Monarola u Vaduzu na švicarski račun Granićeve suradnice Nataše M.

Granić je u "Standardu" rekao kako je za zagrebačku Hypo banku radio od 2005. do 2008. "politički i ekonomski", a "Hypo International" je 2007. i 2009. savjetovao pri "regionalnoj ekspanziji" te banke. (hina/metro-portal)

18.09.2010. 17:08:39
http://metro-portal.hr/blokirani-racuni-vladimira-zagorca-u-lihtenstajnu/48209/