Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2009. 23:00:05
OBLJETNICA ZLOČINA

Blokirana Gaza nakon godinu dana još uvijek čeka pravdu

VIDEO - Najgori ratni zločin u zadnjih nekoliko godina ostaje neprocesuiran dok zapadne vlade indirektno brane odgovorne izraelske političare

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Organizacija za obranu ljudskih prava Human Rights Watch u subotu je optužila Izrael i palestinski pokret Hamas "da nisu sankcionirali pripadnike svojih snaga odgovorne za kršenje ratnih zakona", tijekom izraelske ofenzive na Gazu.

HRW je posebno osudio Izraelce jer "i dalje blokiraju Pojas Gaze, zbog čega je potreba za humanitarnom pomoći stanovnika toga područja još veća te da i dalje sprečavaju obnovu škola, domova i infrastrukture", oštećenih tijekom operacije "Lijevano olovo".

"Godinu dana nakon ofenzive, ni Izraelci ni Hamas nisu kaznili odgovorne za teška kršenja ratnih zakona", stoji u priopćenju visokog dužnosnika organizacije Freda Abrahamsa.

HRW optužuje izraelsku vojsku za ubojstvo "29 civila u Gazi uz pomoć preciznog oružja, za ubojstva još jedanaest civila koji su istaknuli bijele zastave" te za "uporabu fosfornog streljiva u gusto naseljenim civilnim područjima".

Izraelska vojska je, prema izvješću HRW-a "namjerno uništila, bez ikakva vojnog opravdanja velik broj civilnih domova, farme, tvornice te najveću mrežu za distribuciju vode u Pojasu Gaze. Spomenuti objekti do danas nisu obnovljeni ni popravljeni".

U priopćenju se osuđuje i oružani ogranak Hamas, koji pod kontrolom drži Pojas Gaze te ostale palestinske naoružane skupine. HRW tvrdi da je Hamas ispalio "stotine raketa na izraelska naseljena područja". Hamas je "od sukoba imao koristi, jer je ubijao, mučio i zatvarao Palestince koji su imali drukčije mišljenje od njihova, kao i pripadnike oporbenih političkih grupacija", navodi HRW.

Opća skupština UN-a 5. studenoga usvojila je velikom većinom rezoluciju kojom se Izraelcima i Palestincima daje tromjesečni rok za otvaranje vjerodostojne istrage o teškim optužbama iz izvješća Goldstone, prema kojima su u sukobu u Gazi prošle zime počinjeni "ratni zločini" i "mogući zločini protiv čovječnosti". (hina/metro-portal)

U sljedeća dva videa prikazan je presjek zbivanja koja su prije točno godinu dana šokirala svijet. Upozoravamo vas da su neke od snimki uznemirujuće, ali i skrećemo pažnju na pravi razlog za uzenimrenost - to što nitko od odgovornih za jasno dokumentirane izraelske zločine, koje se na sve moguće načine pokušavalo sakriti od očiju javnosti, još nije niti osumnjičen niti izveden pred sud, dok je u isto vrijeme jedan od najvećih zaštitnika izraelske politike dobio Nobelovu nagradu za mir.

26.12.2009. 23:00:05
http://metro-portal.hr/blokirana-gaza-nakon-godinu-dana-jos-uvijek-ceka-pravdu/29411/