Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2011. 17:00:00
FILATELIJA

Blok Božur najljepša poštanska marka 2010. godine

"Blok Božur" u optjecaju je od 8. ožujka 2010. godine, nominalna vrijednost bloka je 6 kuna, a čine ga dvije marke, svaka nominalne vrijednosti 3 kune

Blok Božur - klikni za uvećani prikaz
Blok Božur - klikni za uvećani prikaz (Hrvatska pošta)

U izboru za najljepše izdanje poštanskih maraka u prošloj godini pobijedio je "Blok Božur", priopćila je danas Hrvatska pošta (HP), a prenijela Hina.

"Blok Božur" dobio je 812 od ukupno 3669 glasova iz 38 zemalja. Sa 699 glasova na drugom mjestu je "Blok Lubenice", a na trećem, s 472 glasa, poštanska marka "Dječji svijet" iz serije "Europa". Na natječaju je sudjelovalo 35 izdanja. Proglašenje najljepše marke održano je u jučer u izložbenom prostoru HP-a, a sam događaj bio je organiziran u suradnji s L'Occitane kozmetičkom tvrtkom, koja je tom prigodom predstavila svoju "Božur" mirisnu i make-up kolekciju.

"Blok Božur" u optjecaju je od 8. ožujka 2010. godine, nominalna vrijednost bloka je 6 kuna, a čine ga dvije marke, svaka nominalne vrijednosti 3 kune. Autorica bloka je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba. Blok prikazuje dvije vrste božura - planinski božur te obični ili ljekoviti božur.

"Poznato je više stotina kultivara različitih vrsta božura od kojih se mnoge, osim prekrasnim cvjetovima, odlikuju i ugodnim mirisom, obojenim listovima ili upadljivim plodovima. Voljele su ga mnoge slavne osobe, napose legendarna ikona stila Jackie Onassis. U azijskoj kulturi pak malo se koji cvijet cijeni kao božur, a čest je motiv u kineskoj umjetnosti", navodi se u priopćenju HP-a i kao zanimljivost ističe da je "Blok Božur" oduševio upravo kineske filateliste "ne samo zato što je prikazao njihov omiljeni cvijet nego i stoga što je velike umjetničke vrijednosti" te je čak pola naklade ovih maraka prodano na kineskom tržištu.

Neki od glasača osvojili su i prigodan dar, a popis darovanih nalazi se na internetskim stranicama Hrvatske pošte.

10.05.2011. 17:00:00
http://metro-portal.hr/blok-bozur-najljepsa-postanska-marka-2010-godine/58688/