Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2019. 11:31:00
WWF

Bliži se korizma: ovog Uskrsa «oživimo» more

Budite odgovorni i odaberite održive proizvode iz ribarstva uz WWF-ov vodič KOJURIBUKUPITI.ORG

Pazite što kupujete!
Pazite što kupujete! (Arhiva)

Nadolazeća Pepelnica označava početak korizme. Konzumacija ribe umjesto mesa vrlo je popularna tijekom šest tjedana posta, sve do proslave Uskrsa. Razdoblje korizme povećava potražnju za proizvodima iz ribarstva u velikoj mjeri, što stavlja dodatni pritisak na naše već iscrpljene morske resurse. Na globalnom nivou, oko 33% ribljih stokova koji se komercijalno love je prelovljeno, a preko 60% lovi se do maksimalnih granica [1].

Moguće je uživati u plodovima mora i bez osjećaja krivnje. „Potrošači mogu biti dio rješenja bez odustajanja od konzumacije ribe. Održivi izbor čini razliku za naša mora i oceane, a podupire se i egzistencija ljudi diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda", navodi Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

WWF već više od četiri godine provodi projekt Fish Forward, kojim želi povećati svijest kupaca i poslovnog sektora o važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva. Kako bi se kupci lakše snalazili u "moru" odabira, napravljen je jednostavan on-line vodič www.kojuribukupiti.org

Koju ribu kupiti?        

Pri kupnji ribe i proizvoda iz ribarstva, budite odgovorni. Prednost imaju lokalne i organski uzgojene vrste kao što su dagnje, orada, brancin, srdela, šarun, cipal i oslić. Ako kupujete ribu iz uzgoja, provjerite nosi li ASC (eng. ASC -Aquaculture Stewardship Council)  oznaku koja jamči odgovornost i održivost.

Potražnja za ribom iz ulova vrlo je visoka među europskim potrošačima. Proizvodi ribarstva dobiveni iz ulova predstavljaju gotovo 76% ukupne potrošnje po stanovniku [2], Zbog lošeg i kritičnog stanja mnogih ribljih stokova, održivi izbor od velike je važnosti. Potražite proizvode s MSC (eng. MSC - Marine Stewardship Council) oznakom.

Uz navedene, postoje i oznake „bio" / organsko koje jamče da je riba uzgojena na odgovoran način. Kada kupujete ribu u ribarnici ili odjelu ribe supermarketa, potražite mjerodavne oznake ili porazgovarajte s prodavačem te kupujte ribu primjerene (legalne) veličine.

WWF-ov vodič za kupnju proizvoda iz ribarstva www.kojuribukupiti.org, optimiziran je za mobilne telefone, a nudi jednostavno rješenje i lakše snalaženje prilikom odabira omiljenog ribljeg jela. Preporuke u skladu s jednostavnim sustavom semafora za više od 60 različitih vrsta pomoći će potrošačima da brzo i odgovorno odluče koju ribu kupiti. Vodič također uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi.  

04.03.2019. 11:31:00
http://metro-portal.hr/blizi-se-korizma-ovog-uskrsa-ozivimo-more/117238/