Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2011. 19:33:00
IZBORI

Blatter ostaje na čelu Fife

Blatter Fifom vlada od 1998. godine, a ovogodišnje izbore u Zurichu dobio je s 186 od 203 moguća

Blatter
Blatter (Wikipedia)

Sepp Blatter će i iduće četiri godine vodit krovnu nogometnu organizaciju Fifu. Blatter je na izbornom Kongresu Fife u Zurichu dobio 186 od 203 moguća glasa osiguravši tako novi predsjednički mandat, četvrti uzastopni, piše Hina.

Blattera nisu zaustavili niti rasulo unutar Fife zbog silnih optužbi za korupciju, niti silni pritisci za odgodu predsjedničkih izbora. Pobijedio je na izborima na kojim nije imao protukandidata, jer se njegov suparnik predsjednik Azijske nogometne federacije Mohamed Bin Hammam povukao iz utrke, a potom je suspendiran zbog optužbi za korupciju.

"Želim se zahvaliti na ukazanom povjerenju. U iduće četiri godine uložit ću svu svoju energiju i znanje za dobrobit ove organizacije," istaknuo je Švicarac koji je na čelu Fife od 1998. godine.

Nakon što je 'eliminirao' jedinog suparnik Blatterova pobjeda nije bila upitna i premda je slavio u maniri velikih 'vođa' bez prave konkurencije, Blatter nije skrivao oduševljenje.

"Duboko sam dirnut i počašćen. Ovi izbori su pokazali jedinstvo u našoj organizaciji. Sretan sam što mogu nastaviti započeti posao," dodao je.

Blatter je prvu pobjedu ostvario već danas prije podne kada je većina delegata odbila engleski prijedlog za odgodom izbora zbog kaotične situacije u Fifi. Međutim, prijedlog FA-a dobio je samo 17 glasova, dok je 172 bilo protiv. Blatteru nije odmogao niti bojkot azijskih zemlja koje su stale uz suspendiranog Bin Hammama. Dio ih se kasnije vratio na glasovanje nako što je Hammam zatražio da se izborni ne bojkotiraju.

U današnjem govoru na kongresu Blatter je kazao da će ubuduće domaćine svjetskih prvenstava birati članovi Kongresa, njih 208, a ne članovi Izvršnog odbora kao što je dosad bio slučaj.

Blatter je već godinama na istaknutim pozicijama u Fifi, glavni tajnik postao je 1981. dok je predsjednik bio Brazilac Joao Havelange. Nakon 17 godina službe pod Havelangeom godine 1998. Blatter je naslijedio Havelangea na mjestu predsjednika Fife. U neizvjesnim izborima pobijedio je Šveđanina Lennarta Johanssona. Četiri godine kasnije na izborima je pobijedio predsjednika Afričkog nogometnog saveza Issoa Hayatoua, dok je na izborima 2007. i ove godine bio jedini kandidat.

01.06.2011. 19:33:00
http://metro-portal.hr/blatter-ostaje-na-celu-fife/59586/