Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2009. 14:47:10
NHS:

Blagdanska potrošnja je u padu

Niti početkom 2010. neće se dogoditi nikakvo poboljšanje u gospodarstvu, upozorava Krešimir Sever

(Damir Krajač/Cropix)

Blagdanska potrošnja ove će godine pasti unatoč pozivima na pojačano trošenje i najavama velikih pojeftinjenja jer su pali i prihodi većine hrvatskih obitelji, ocijenili su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) na današnjoj konferenciji za novinare.

Posljednjih godina je potrošnja u prosincu, uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, svake godine rasla za oko milijardu kuna, a blagi rast je zadržala i lani iako je tada već izbila kriza, no ove godine toga više nema - plaće i mirovine padaju, a građani se sve teže odlučuju na nova zaduženja, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Osim toga, sve projekcije pokazuju da će iduća godina biti još gora i da se početkom 2010. neće dogoditi bilo kakvo poboljšanje u gospodarstvu koje bi označilo izlazak iz krize, upozorava Sever.

S obzirom da je gospodarski pad uzrokovao veliki rast nezaposlenosti, tako da je u listopadu bilo gotovo 20 posto više nezaposlenih nego godinu prije, te da su dugovi insolventnih tvrtki dosegli 24 milijarde kuna, a 68.000 zaposlenih u tim poduzećima moglo bi vrlo lako izgubiti posao, postavlja se pitanje tko bi to trebao pojačano trošiti u predblagdanskoj groznici.

To je čestitka hrvatskim radnicima i umirovljenicima - trošite ako imate otkud, i to sa sve većom izvjesnošću da ćete uskoro završiti na burzi rada, kaže Sever.

Sindikalna košarica NHS-a za studeni pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji iznosili 6.601, 86 kuna, što je za 0,03 posto više nego u listopadu. Pritom se udio hrane u košarici i dalje kretao oko 40 posto.

Sever je komentirao i prvi veći intervju novog ministra gospodarstva Đure Popijača u kojem se usprotivio smanjenju broja zaposlenih u javnom i državnom sektoru.

Popijač se ponaša u skladu s izrekom "veži konja gdje ti gazda kaže" - dok je predstavljao poslodavce zastupao je liberalistička stajališta, a sada zastupa Vladinu politiku, kazao je Sever. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 14:47:10
http://metro-portal.hr/blagdanska-potrosnja-je-u-padu/28137/