Metro-portal.hr

objavljeno 28.09.2015. 12:55:00
PRISJEĆANJA

Blade Runner': Revolucionaran klasik znanstvene fantastike

Zaključak je jednostavan - nemoguće je da razuman pojedinac koji voli umjetnost ne cijeni originalnost i viziju ovoga filma

Blade Runner promijenio je industriju SF filmova
Blade Runner promijenio je industriju SF filmova (FAK)

Glasoviti i danas kultni film Ridleyja Scotta Blade Runner nije lako stekao takav status. Dapače, dočekan je na nož odmah po objavljivanju - ocjenjivali su ga kao pomalo besmislen prikaz budućnosti s površnim zapletom prepunim rupa koje su donekle prikrivene (morali su priznati) izvrsnim vizualnim efektima.

Ovaj klasik znanstvene fantastike i danas je tema oko koje ljubitelji sedme umjetnosti lome koplja, no njegov je status ipak daleko bolji nego što je bio 1982., kada je film imao svoju premijeru u Sjevernoj Americi.

Mnoge su osobe promijenile mišljenje o njegovoj kvaliteti. Tako Roger Ebert isprva nije zamijetio brojne sitnice zbog kojih je film stekao tolike obožavatelje, ali kasnije se predomislio te po izlasku specijalnog izdanja povodom 25. obljetnice filma isti obasuo pohvalama.

No, zaključak priče jest da bez obzira na prednosti i mane Blade Runnera - a postoji sasvim dovoljno i jednih i drugih - nemoguće je da razuman pojedinac koji voli umjetnost ne cijeni originalnost i viziju ovoga filma, a osobito ogroman utjecaj koji je imao na brojne uratke snimljene nakon što se legendarni Rick Deckard vratio u mirovinu.

Cijeli tekst pročitajte na portalu FAK.hr

28.09.2015. 12:55:00
http://metro-portal.hr/blade-runner-revolucionaran-klasik-znanstvene-fantastike/94142/