Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2009. 23:39:52
zajedničke likvidacije

Blackwater usko surađivao s CIA-om u ubojstvima u Iraku i Afganistanu

Bivši zaštitari tvrde da je njihova uključenost u operacije postala toliko rutinska da su se izbrisale crte podjele između vojske, CIA-e i Blackwatera

Tvrtka Blackwater preimenovana je u Xe Services
Tvrtka Blackwater preimenovana je u Xe Services (Wikipedia)
Zaštitari iz privatne tvrtke Blackwater Worldwide ponekad su zajedno s terenskim operativcima CIA-e sudjelovali u nekim od najosjetljivijih akcija, poput ubojstava i uhićenja pobunjenika u Iraku i Afganistanu, te transporta zatočenika, izvijestili su u petak listovi The New York Times i The Washington Post.

Akcije u kojima je sudjelovalo visoko obučeno osoblje Blackwatera, išle su preko zaštitne uloge predviđene u povjerljivim ugovorima Blackwatera i CIA-e, uključujući i aktivno sudjelovanje u racijama vođenim pod nadzorom CIA-e ili pripadnika Specijalnih snaga, navodi Post pozivajući se na izjave obavještajnih dužnosnika i bivših zaposlenika Blackwatera.

Racije protiv osumnjičenih pobunjenika odvijale su se gotovo svake noći na vrhuncu iračke pobune od 2004. do 2006., a osoblje Blackwatera igralo je u njima središnju ulogu, navodi NY Times.

Više bivših zaštitara te tvrtke, kazalo je listu da je njihova uključenost u operacije postala toliko rutinska da su se izbrisale crte podjele između vojske, CIA-e i Blackwatera, te da su oni bili partneri u misijama likvidacije militanata u Iraku i Afganistanu. Drugi su žaštitari tvrtke opisali kako su osiguravali tajne letove CIA-a za transport zatočenika, nakon terorističkih napada na SAD 2001.

Uključenost pripadnika Blackwatera u te akcije vjerojatno će otvoriti nova pitanja o stupnju u kojem su smrtonosne akcije u Iraku i Afganistanu bile prebačene osoblju pod ugovorom, koje je djelovalo bez ugovornih ovlasti te nadzora ili odgovornosti koji se primjenjuju na osoblje CIA-e ili vojske, ističe Post.

Direktor CIA-e Leon Panetta je ranije ove godine naredio da agencija raskine mnoge od svojih ugovora s Blackwaterom, no dužnosnici CIA-a kazali su da je Panetta naredio i posebnu internu provjeru ugovora Blackwatera, kako bi se zajamčilo da rad tvrtke bude strogo ograničen na pružanje zaštite.

CIA se još uvijek oslanja na tvrtku Blackwater, koja je preimenovana u 'Xe Services', za osiguranja zaštite zaposlenika i imovine agencije. CIA je odbila komentirati konkretne obavještajne operacije u Iraku i Afganistanu. Mark Corallo, glasnogovornik 'Xe Services', kazao je da Blackwater nije nikada bio pod ugovorom za sudjelovanje u tajnim racijama CIA-e ili Specijalnih snaga u Iraku, Afganistanu ili bilo gdje drugdje. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 23:39:52
http://metro-portal.hr/blackwater-usko-suradjivao-s-cia-om-u-ubojstvima-u-iraku-i-afganistanu/28408/