Metro-portal.hr

objavljeno 08.09.2019. 12:01:00
TOČNO

Bjeloglave supove spašava samo edukacija ljudi

Jedina hrvatska populacija bjeloglavih supova, koja živi na kvarnerskim otocima broji svega stotinjak parova, gnijezde se na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku

Naučite nešto o ovim divnim pticama
Naučite nešto o ovim divnim pticama (Wikipedia)

Edukacija građana o vrijednosti bjeloglavih supova ključna je za njihov opstanak, istaknuto je u subotu, na obilježavanju Međunarodnog dana strvinara u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli, gdje se trenutačno nalazi 11 bjeloglavih supova.

Jedina hrvatska populacija bjeloglavih supova, koja živi na kvarnerskim otocima broji svega stotinjak parova, gnijezde se na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku, priopćili su iz Javne ustanove (JU) Priroda koja upravlja tamošnjim Centrom i oporavilištem, dodavši da je to jedno od rijetkih područja u ovom dijelu Europe gdje živi ta zaštićena i ugrožena vrsta ptica.

Ravnateljica JU Priroda Irena Jurić podsjetila je kako su u svibnju u prirodu puštena četiri bjeloglava supa koja su se oporavljala u Belom, te da je ljetos spašeno još osam supova.

"Opstanak bjeloglavih supova od neprocjenjive je važnosti, stoga se trudimo uključiti građane u edukaciju o ovim nevjerojatnim pticama te brigu oko njihova opstanka", kazao je ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa Josip Pope.

U Centru i oporavilištu Beli, Zagrebačka pivovara predala je JU Priroda vozilo nabavljeno zahvaljujući kampanji "Zaštićene zakonom".

U prirodi je sve manje hrane za bjeloglave supove, zato na Cresu za njih imamo posebno hranilište, a vozilo će nam omogućiti lakše prikupljanje i dostavu hrane te prijevoz ozlijeđenih supova, kazala je Jurić, navodi se u priopćenju.

08.09.2019. 12:01:00
http://metro-portal.hr/bjeloglave-supove-spasava-samo-edukacija-ljudi/120552/