Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 15:08:27
SEDAM MJESECI

Bivši veleposlanik Vejnović uvjetno osuđen zbog nabave alkohola

Vejnović je u Libiji nabavljao alkohol tamošnjim hrvatskim radnicima iako je on u toj zemlji zabranjen

(Goran Mehkek/Cropix)

Bivši hrvatski veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu uvjetno osuđen na sedam mjeseci zatvora jer je zlouporabio svoju veleposlaničku privilegiju nabavljajući alkohol hrvatskim radnicima u toj sjevernoafričkoj zemlji u kojoj je alkohol zabranjen.

Vejnović neće ići na odsluženje kazne ako u iduće dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Drugooptuženi djelatnik tvrtke Crosco Miroslav Krpan proglašen je krivim za pomaganje Vejnoviću te je osuđen uvjetno na pet mjeseci, također uz dvogodišnji rok kušnje.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Siniše Pleše ustvrdilo je da su bivši diplomat Vejnović i Krpan prekršili Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima po kojoj je veleposlanstvo moglo nabavljati alkohol ali samo za svoje diplomatsko osoblje, a ne i za druge pravne i fizičke osobe, to jest radnike Ine i Crosca u Libiji.

Ipak, sud nije prihvatio zahtjev USKOK-a da se Vejnoviću izrekne i zabrana obavljanja veleposlaničke dužnosti.

Na suđenju koje je završeno u dva ročišta optuženi su se branili tvrdnjom da nisu prekršili Konvenciju, da se nisu ničim okoristili te da su radili ono što i sva veleposlanstva zapadnih zemalja u Libiji. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 15:08:27
http://metro-portal.hr/bivsi-veleposlanik-vejnovic-uvjetno-osudjen-zbog-nabave-alkohola/39942/