Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 16:14:41
Marko Žaja

Bivši veleposlanik u Parizu zbog prijevare dobio novčanu kaznu

Optužnica je teretila Žaju da je 1999. i 2000. pogrešno prikazao financiranje umjetničkih slika

(Davor Pongračić/CROPIX)
Bivši veleposlanik u Francuskoj Marko Žaja nepravomoćno je danas zbog dvije prijevare uvjetno osuđen na godinu i osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine tijekom kojih državi treba vratiti 760 tisuća kuna.

Optužnica je teretila Žaju da je 1999. i 2000. u veleposlanstvu u Parizu prikazao da je slikaru Ivici Zupkoviću za tri slike isplatio ukupno oko 316.000 kuna, dok slikar tvrdi da je na njegov račun uplaćeno samo 15.000 kuna za jednu sliku, a da je dvije darovao.

Bivšeg veleposlanika teretilo se i da je na blagajni prikazao da je pariškoj tapetarskoj tvrtki isplatio 444.500 kuna za restauratorske radove na namještaju veleposlanstva, iako su ti radovi navodno napravljeni u Zagrebu.

Zagrebački Općinski kazneni sud utvrdio je da je bivši veleposlanik počinio navedena kaznena djela, uvaživši iskaze svjedoka i vještaka za slikarstvo koji je utvrdio da su slike plaćene više no što vrijede.

Sudac Zorislav Kaleb rekao je da je Žaja postupao s ciljem stjecanja koristi, a uvjetna kazna dosuđena mu je s obzirom da ima 72 godine, nije bio kažnjavan i djelo je počinjeno prije devet godina.

Obrana optuženog najavila je žalbu na presudu, ustvrdivši da ne postoji ni jedan dokaz da je bivši veleposlanik preuzeo novac u Ministarstvu vanjskih poslova te da je samo osoba koja je stvarno preuzela novac imala ga motiva i ukrasti.

"Ako je netko imao motiva za prikrivanje slanja novca to je netko tko je novcem raspolagao, a to nikako nije Marko Žaja", rekao je novinarima Žajin odvjetnik Mate Kustura. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 16:14:41
http://metro-portal.hr/bivsi-veleposlanik-u-parizu-zbog-prijevare-dobio-novcanu-kaznu/29093/