Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 10:53:28
OTVORENO PISMO

Bivši naftni tajkun Hodorovski započeo štrajk glađu

Protiv njega se od 2009. vodi proces i zbog optužbe za pronevjeru, pranje novca i nezakonitu preprodaju nafte

Putin Hodorovski
Putin Hodorovski (Wikipedia)

Zatočeni bivši naftni tajkun Mihail Hodorovski u otvorenom pismu predsjedniku ruskog vrhovnog suda objavio je da počinje štrajk glađu u znak prosvjeda protiv nezakonita produljenja njegova boravka u moskovskom pritvoru, obznanio je njegov glasnogovornik u utorak.

Hodorkovski, bivši vlasnik Jukosa, najveće ruske naftne kompanije koja je u međuvremenu likvidirana, osuđen je 2005. na osam godina zatvora zbog utaje poreza.

Protiv njega se od 2009. vodi proces i zbog optužbe za pronevjeru, pranje novca i nezakonitu preprodaju nafte. Zbog toga je prebačen u zloglasni moskovski pritvor u kojem mu se odlukama suca stalo produljuje boravak.

U otvorenom pismu Hodorkovski prosvjeduje jer je predsjednik države Dmitrij Medvedev nedavno potpisao odluku kojom se optuženici za gospodarski kriminal ne smiju zadržavati u pritvoru prije suđenja.

"Proglašavam neograničeni štrajk glađu sve dok predsjednik Medvedev ne sazna kako se primjenjuje njegova odluka", napisao je Hodorkovski, ističući kako se ne bori za sebe jer mu prva kazna ionako istječe krajem sljedeće godine, već upozorava na tretman drugih optuženika.

Medvedev je potpisao spomenuti zakon potaknut prošlogodišnjom smrću jednog odvjetnika, također optuženog za utaju poreza, u pritvoru. Odvjetnik je umro jer mu je uskraćena liječnička pomoć, a slučaj je izazvao zaprepaštenje i osudu u zapadnim medijima.(hina/metro-portal)

18.05.2010. 10:53:28
http://metro-portal.hr/bivsi-naftni-tajkun-hodorovski-zapoceo-strajk-gladju/40275/