Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2010. 20:20:00
ČLANAK 35

Bivši kineski komunisti traže slobodu govora

Kineski intelektualci i umirovljeni članovi KP ističu da Vlada mora primijeniti članak 35 nacionalnog ustava iz 1982. koji Kinezima između ostalog dopušta slobodu govora i pisanja

Bivši kineski komunisti traže slobodu govora
Bivši kineski komunisti traže slobodu govora (Shutterstock)

Skupina uglavnom umirovljenih dužnosnika kineske Komunističke partije, akademika i urednika državnih medija objavila je u srijedu otvoreno pismo kojim sadašnje kinesko vodstvo poziva da dopusti punu slobodu govora u skladu s nacionalnim ustavom.

Vlada bi morala primijeniti članak 35 nacionalnog ustava iz 1982., kojim se kineskim državljanima dopušta "sloboda govora, pisanja, udruživanja, okupljanja i demonstracija", stoji u pismu uz 23 imena u potpisu. Ističu da je "28 godina članak 35 ostao neprimjenjivan i bio negiran primjenom drugih propisa".

Nazivaju to skandaloznom "lažnom demokracijom službenog priznanja i konkretnog negiranja". Pismo je objavljeno na nekoliko kineskih portala i portala na engleskom jeziku, a potpisali su ga, među ostalima i Li Rui, bivši tajnik Mao Ce Tunga, te Hu Jiwei, umirovljeni glavni urednik službenog lista KP Kine Renmin Ribao (Narodni list).

Pismo je sastavljeno u ponedjeljak, ali je očito bilo pripremljeno prije nego što je u petak norveški odbor objavio da je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dodijelio kineskom disidentu Liu Xiaobu, koji služi 11-godišnju zatvorsku kaznu. Potpisnici navode nekoliko primjera cenzure, među njima i autocenzuru državne agencije Xinhue koja je prešutjela poruku premijera Wena Jiabaoa iz kolovoza kada je pozvao na uvođenje većih medijskih sloboda i rušenja tabu tema.

Liu Xiaobo, istaknuti književnik i jedan od vodećih kineskih disidenata osuđen je na 11 godina zatvora u prosincu jer je potpisao Povelju '08 kojom istaknuti intelektualci traže demokratske reforme, slobodu govora i slobodne izbore. Kina je bijesno reagirala na odluku Nobelova odbora i nazvala nagradu "proturječnom njezinim ciljevima i opscenom". (hina/metro-portal)

13.10.2010. 20:20:00
http://metro-portal.hr/bivsi-kineski-komunisti-traze-slobodu-govora/49691/