Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2016. 09:31:00
SAD

Bitka za birače azijskog porijekla

Do izbora u SAD-u je ostalo manje od tjedan dana. Počela je bitka za svakog glasača. Oba tabora su se sada usredotočila na birače azijskog porijekla. Pogotovo na one u tzv. "swing-states"

Bitka do zadnjeg glasača
Bitka do zadnjeg glasača (Arhiva)

U dosadašnjim izborima za predsjednika SAD-a ova biračka skupina se više-manje ignorirala. Građani SAD-a azijskog porijekla su u pravilu birali Demokratsku stranku. I kao biračka skupina nisu bili pretjerano zanimljivi. Između ostalog i zato jer su živjeli pretežito u saveznim državama koje su ionako čvrsto u rukama demokrata.

Bitka za neodlučne

No u razdoblju od 2000. do 2010. u "neodlučnim državama" (tzv. swing-states) koje nisu u čvrstim rukama jednog od političkih tabora, poput Nevade i Sjeverne Karoline, broj stanovnika azijskog porijekla se povećao do te mjere da su odjednom postali zanimljivi kandidatima obje stranke kao potencijalni jezičac na vagi u borbi za ove važne savezne države. "Glasači azijskog porijekla bi mogli biti odlučujući čimbenik u ovim državama. To nije hipoteza nego se to već dogodilo u stvarnosti", kaže politolog Teaku Lee s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu. On spominje izbore u Virginiji 2014. kada je demokratski kandidat pobijedio sa samo 20.000 glasova prednosti. To su, kako kaže Lee, bili glasovi birača azijskog porijekla.

Svi na birališta

Izborni stožer Hillary Clinton je već odavno prepoznao potencijal ove grupe koja doduše tradicionalno bira demokrate, ali stožer želi biti siguran u ovu podršku. Zato su užurbano započeli s tiskanjem materijala na jezicima urdu, hindi, vijetnamski ili korejski. Na telefonskoj promidžbi su angažirani brojni izvorni govornici s obzirom na to da mnogi useljenici s glasačkim pravom ne govore engleski. "Cilj nam je ljudima dati brojne informacije na njihovom jeziku", kaže Shekar Narasimhan iz interesne skupine AAPI koja se koncentrirala na politički rad s građanima azijsko-pacifičkog porijekla. Shekar, i sam indijskog porijekla, je posebice ovih dana aktivan u saveznim državama koje naginju prema jednoj ili drugoj opciji. Aktualnog američkog predsjednika Baracka Obamu azijsko-američki birači su podržali bez rezerve. Prema ispitivanjima javnog mnijenja, slično bi trebalo biti i s kandidatkinjom Hillary Clinton.

No pred Narasimhanom je usprkos tome težak zadatak. Građani SAD-a azijskog porijekla notorni su nebirači. Samo svaki drugi pripadnik ove zajednice koji se registrirao za izbore je na kraju zaista i izišao na biralište. Kod bijelaca i afroamerikanaca je taj postotak mnogo viši. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da se ovoj zajednici dosad nitko od kandidata nije direktno obraćao jer se smatralo kako ona ionako nije važna za ishod izbora. Borba za naklonost jednoj stranci je ujedno i borba za integraciju. "Kako uvjeriti mlade Azijate u važnost sudjelovanja u demokratskim procesima", pita se demokratski aktivist Narasimhan.

No na azijske birače je oko bacila i konkurencija. Početkom listopada Donald Trump je sudjelovao u programu jedne svečanosti grupe Republikanski hindusi. "Ja sam veliki poklonik hindusa i Indije. Ako pobijedim, hindusi će imati velikog prijatelja u Bijeloj kući", rekao je u svom stilu tom prilikom predsjednički kandidat Trump. No njegov tim ima pune ruke posla uvjeriti azijske birače da Trumpovi ispadi upereni protiv useljenika s njima nemaju nikakve veze.

02.11.2016. 09:31:00
http://metro-portal.hr/bitka-za-birace-azijskog-porijekla/101115/