Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2011. 07:32:00
ELFOID

Biste li kupili mobitel koji izgledom i na dodir podsjeća na ljudsko biće?

Japanci su dizajnirali mobitel koji izgleda poput duha Caspera smješten u materijal sličan ljudskoj koži

Elfoid
Elfoid (YouTube)

Japanski istraživači su razvili mobilni telefon koji na vrlo specifičan način podsjeća na ljudsko biće i koji ima vanjski sloj nalik na ljudsku kožu, sve s ciljem kako bi korisnik osjećao da je bliže svojem sugovorniku koji je na 'drugom kraju žice'. Elfoid je manja verzija Telenoida R1, robotičke telefonske sekretarice koju je dizajnirala tvrtka ATR (Advanced Telecommunications Research Institute International).

Telenoid R1 je izgledom podsjećao na nešto poput duha Caspera bez udova i mogao je imitirati govor i grimase poslane putem videopoziva i na taj način replicirao prisutnost sugovornika koji vas zove ili s kojim razgovarate. Elfoid je u najmanju ruku ista stvar, ali razlika je u tome što vam može stati u džep i škakljati vas kad vas netko nazove.

„Korištenje ovog mobitela je kao da osjećate osobu s kojom razgovarate", piše News.com.au citirajući stručnjake iz ATR-a koji dodaju da se radi o „revolucionarnom telekomunikacijskom mediju". Čitav projekt je rezultat suradnje Sveučilišta Osaka, mobilnog operatera NTT DoCoMo-a i nekolicine tehnoloških instituta.

Stručnjaci se nadaju da će Elfoid ući u komercijalnu uporabu unutar sljedećih pet godina, a napravi planiraju dodati i opcije glasovnog i vizualnog prepoznavanja. U ATR-u kažu da je prototip, inače malo veći od prosječnog ljudskog dlana, prekriven materijalom koji podsjeća na ljudsku kožu. Zvučnik je ugrađen u dio koji izgleda kao glava, a svjetlosna dioda se nalazi na 'grudima' i svijetli plavo kad je mobitel u uporabi odnosno, crveno kad je u stanju mirovanja. Iz ATR-a dodaju kako je tijelo mobitela dizajnirano da podsjeća na ljudsko, ali je modificirano tako da može biti istovremeno i muško i žensko, te staro ili mlado.

Pogledajte kako izgleda Telenoid R1:

A evo kako izgleda Elfoid:

05.03.2011. 07:32:00
http://metro-portal.hr/biste-li-kupili-mobitel-koji-izgledom-i-na-dodir-podsjeca-na-ljudsko-bice/56116/