Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2009. 19:00:44
Odluka ili slučajnost

Biste li birali spol svojeg djeteta?

Tehnike genetskog odabira koje roditeljima omogućuju da biraju spol svojeg djeteta danas su točnije nego ikad, a postaju i sve dostupnije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
No stručnjaci su podijeljeni oko mišljenja trebaju li se nove tehnologije upotrebljavati na taj način.

Tehnika poznata i kao pred-implantacijska genetska dijagnoza (PGD), originalno je razvijena prije 20 godina, kako bi se embriji testirali na genetske bolesti. U tom slučaju roditelji koriste metodu umjetne oplodnje, a samo ona jajašca koja su zdrava usađuju se u maternicu majke. Time se osigurava da roditelji koji imaju neke genetske defekte iste ne prenesu na svoju djecu.

No PGD metoda također se može koristiti pri odabiru spola, ali je taj način ilegalan u većini zemalja. U SAD-u je pak legalan, a procedura košta 18.000 dolara.

Dr. Jeffrey Steinberg, stručnjak za plodnost iz Los Angelesa tvrdi kako mnogi njegovi klijenti već imaju dijete jednog spola i žele na taj način postići ˝balans u obitelji˝. Dodaje kako 70 posto njegovih pacijenata dolaze iz zemalja gdje je ta procedura zabranjena.

Kritičari tvrde kako bi ovaj način mogao dovesti do selekcije spolova, posebice u zemljama gdje se tradicionalno preferiraju dječaci. Dr. Mark Hughes koji je razvio PGD metodu, zabrinut je oko njenog korištenja u nemedicinske svrhe. ˝Pitanje je radi li se tu o medicini? Je li to nešto u čemu trebaju sudjelovati liječnici?˝

Premda tehnologija selekcije spolova postaje sve više dostupna, ostaje kontroverzna. Neki smatraju da je to ˝izigravanje Boga˝, dok drugi odobravaju mogućnost planiranja obitelji.

10.12.2009. 19:00:44
http://metro-portal.hr/biste-li-birali-spol-svojeg-djeteta/28311/