Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2013. 04:14:00
KRUHA PREKO POGAČE

Birokrati u EU bune se zbog najave smanjenja plaća

Prema sadašnjem sustavu plaće europskih službenika automatski se povećavaju svake godine u skladu s prosječnim povećanjem troškova života u osam zemalja članica

Birokracija je svugdje ista
Birokracija je svugdje ista (Arhiva)

U europskim institucijama se priprema reforma dosadašnjeg sustava obračuna plaća službenicima, odlaska u mirovinu i sustava napredovanja. Riječ je o reformi u sklopu sljedećeg proračunskog razdoblja 2014.-2020. za koje je prvi put u povijesti predviđeno manje novaca nego u prethodnom proračunskom razdoblju i u kojem su smanjeni iznosi za europsku administraciju.

Prema Uniji sindikata, koja je organizirala štrajk, službenicima u europskim institucijama u sljedećih 15 godina mogla bi se smanjiti kupovna moć za 60 posto ako zemlje članice nastave inzistirati na politici štednje. Sindikati se također protive pomicanje dobi za odlazak u mirovinu s 63 na 67 godina.

Prema sadašnjem sustavu plaće europskih službenika automatski se povećavaju svake godine u skladu s prosječnim povećanjem troškova života u osam zemalja članica - Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Belgiji i Luksemburgu, a sada se predlaže da se njihove plaće obračunavaju sukladno kretanju plaća javnih službenika u svim zemljama članicama.

Pregovori između triju institucija EU-a o reformi administracije trebali bi završiti do kraja lipnja, a sindikati su najavili nove prosvjedne akcije.

U europskim institucijama radi oko 50.000 službenika, od kojih najveći broj u Komisiji. Plaće nižih službenika kreću se od 2600 do 4400 eura, a za više od 4400 do 18.400 čemu treba pridodati razne dodatke, poput onih za rad u inozemstvu ili dječje doplatke.

08.05.2013. 04:14:00
http://metro-portal.hr/birokrati-u-eu-bune-se-zbog-najave-smanjenja-placa/77998/